Inversarea polilor de putere

Inversarea polilor de putere
Cu o viteza, istoric vorbind, cu totul si cu totul neobisnuita, lumea se schimba. Fundamental. Imperiul sovietic a cazut si, dupa o scurta pauza a istoriei, vedem ca si ceea ce a mai ramas, respectiv Rusia, se clatina. Si se clatina din temelii si Statele Unite ale Americii. In viitor, planeta ar putea fi dominata de alte centre de putere. Cum ar fi China. Cat de repede va fi predata stafeta puterii in lume? Si care vor fi consecintele?

 

In urma cu 20 de ani, la Washington, lumea politica traia o stare de euforie. Nu mai exista adversar. Uniunea Sovietica se destramase. Rusia insasi se afla pe buza prapastiei. Se petrecuse o implozie. Singura grija a Washingtonului, secondat de puterile europene, era sa controleze implozia. Sa ajute Moscova sa-si recastige un relativ echilibru, pentru ca, la randul ei, sa poata controla cat de cat haosul din noile state independente.


Sub Putin, Rusia a dat semne de redresare. Alegand, insa, un drum gresit. Centralizarea excesiva, atuocratia vecina cu dictatura, suprimarea libertatilor si controlul asupra a ceea ce numim economia functionala de piata. Prin ingradirea concurentei. Atuul Rusiei l-au constituit, si inca il constituie, resursele. Dar modelul Moscovei a esuat. Au observat acest fenomen mai intai specialistii, mai apoi analistii si, in fine, astazi, acest fapt este vizibil pentru toata lumea. De altfel, ceva se intampla si cu resursele. De vreme ce Rusia sisteaza exportul de petrol. Si mareste cu 40 la suta tariful la gaze. Efectul poate fi ori un nou compromis, de asta data major, al Uniunii Europene, care s-a cam transformat in muzeu, ori abandonarea treptata a Rusiei si indetificarea de solutii alternative. Ceea ce ar putea insemna ca, in plan politic si geostrategic, Rusia ar putea sa conteze, in viitor, mult mai putin sau aproape deloc pentru axa aliatilor ei traditionali, Paris-Berlin.

Cititi mai mult pe CorectNews

 

Comenteaza