Secerat ca în Maramureş la Parcul Etnografic din Cluj, sâmbătă. Tradiţiile şi cutumele, resuscitate la seceratul grâului

Secerat ca în Maramureş la Parcul Etnografic din Cluj, sâmbătă. Tradiţiile şi cutumele, resuscitate la seceratul grâului
O reconstituire a vechilor tradiţii de cultivare a pământului, activităţi agricole de mult uitate, va fi pusă în scenă sâmbătă în parcul etnografic "Romulus Vuia".

Tradiţiile vor fi prezentate publicului de Pălăguţă şi Dumitru Hodor şi de colaboratorii lor, care vor fi îmbrăcaţi în portul tradiţional specific. Vor fi folosite uneltele străvechi din lemn, dar vor fi respectate şi cutumele care însoţesc această străveche îndeletnicire: rugăciunea de la marginea lanului, cântecele femeilor din timpul lucrului, cântecul bărbaţilor care asistă ("Asta o hore mândra, când vine de-a secera"), împletirea cununilor de spice şi altele.

Reconstituirea e programată între orele 11 şi 19 iar manifestarea are şi un scop practic. "Paiele secerate şi prelucrate manual reprezintă materia de bază pentru recondiţionarea construcţiilor din incinta Parcului Etnografic", explică reprezentanţii muzeului.


În cadrul acestei acţiuni de sâmbătă va fi inaugurat cursul de cântece şi dansuri maramureşene, oferit gratuit de către grupul folcloric "Maramureşul". Evenimentul va beneficia de participarea special a fraţilor Ion şi Ilie Benţa, alături de Vasile Duşinschi, muzicanţi din Bârsana.

 

Comenteaza