Bánffy Miklós, celebrat de Opera Maghiară. Programul complet

Bánffy Miklós, celebrat de Opera Maghiară. Programul complet
Contele Bánffy Miklós, fost director al Operei din Budapesta, va fi omagiat între 18 şi 20 noiembrie de Opera Maghiară din Cluj, cu ocazia unui eveniment dedicat.

Punctele forte ale manifestării culturale organizate în cinstea sa sunt reprezentante de reconsituirea unuia dintre spectacolele de referinţă a nobilului maghiar, "Castelul prințului Barbă-Albastră", şi de prezentarea unor părți din operele prezentate pe timpul directoratului contelui Bánffy Miklós.

"Datorită eforturilor sale, lucrările unor compozitori celebri ai vremii intră în repertoriul budapestan, ceea ce influențează soarta operei din regiunile locuite de comunități maghiare, astfel și a celei clujene. Prin organizarea Zilelor Bánffy Miklós, Opera Maghiară de Stat din Cluj își onorează datoria față de cel care a inițiat reforma operei maghiare. Nu doar politica repertoriului, ci și gusturile creatorului Bánffy Miklós erau noncinformiste la vremea lor: valoarea scenografiilor și costumelor faimosului conte nu se datorează doar renumelui său, acestea au câte ceva de spus ca obiecte de artă și spectatorilor de azi. Patrimoniul cultural lăsat în urmă de Bánffy stabilește o veritabilă legătură între istoria civilizației maghiare și celei ardelene", a afirmat Szép Gyula, directorul operei.

Zilele Bánffy Miklós vor începe începe în forţă marţi, 18 noiembrie, de la 19:00, cu spectacolul de operă într-un act "Castelul prințului Barbă-Albastră", după care va avea loc o proiecţie de film cu acelaşi nume. 

În cea de-a doua zi, sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat Cluj va găzdui, de la aceeaşi oră, o altă proiecţie, "Marele domn - Contele Bánffy Miklós", în regia lui Szinetár Miklós. După încheiere, participanţii vor putea intra în contact direct cu regizorul.

Evenimentul se va încheia joi cu o gală, la care Opera Maghiară de Stat din Budapesta şi instituţia omoloagă din Cluj vor prezenta părți din "Flautul fermecat", "Răpirea din Serai", "Don Giovanni", "Oberon", "Il trovatore", "Aida", "Povestirile lui Hoffmann", "Prinţul cioplit din lemn" ;i "Salome", opere prezentate în timpul directoratului său din capitala Ungariei.

Zilele Bánffy Miklós sunt organizate în colaborare cu cea din Budapesta.

 

Comenteaza