Violonistul Ştefan Tarara revine pe scena Colegiului Academic

Violonistul Ştefan Tarara revine pe scena Colegiului Academic
Violonistul Ştefan Tarara va urca pe scena Colegiului Academic vineri, 27 ianuarie 2017, alături de Orchestra simfonică a Filarmonicii Transilvania. Dirijor Paul Mann.

Concertul de vineri va începe cu lucrarea „Zarabanda Solitaria", compusă în 2009 de Jon Lord, fost membru al formaţiei Deep Puriple, şi aranjată pentru orchestră de coarde de Paul Mann în 2016. Lucrarea a fost înregistrată de Orchestra Filarmonicii Kodály, dirijată de Paul Mann, într-un proiect special iniţiat de fondatorul casei de discuri Toccata Classics, ca omagiu partenerei sale de viaţă, Yodit Tekle, răpusă de cancer la doar 37 de ani.

Violonistul Ştefan Tarara revine la Filarmonica „Transilvania" pentru a interpreta Concertul nr. 2 pentru vioară, în sol minor, de Serghei Prokofiev.

Programul serii se va încheia cu lucrarea „Tablouri dintr-o expoziţie", de Modest Mussorgski- un exemplu remarcabil de muzică rusă, ce şi-a câştigat larga popularitate mulţumită orchestraţiei din 1922 a lui Ravel.

Născut în 1986 la Heidelberg, într-o familie de muzicieni, Ştefan Tarara şi-a făcut debutul pe scenă la vârsta de patru ani. A studiat la Heidelberg, specializându-se apoi la Universitatea de Arte din Zürich, la clasa lui Zakhar Bron. Datorită succeselor sale, Ştefan a fost numit Muzicianul Anului în 2008 şi 2010 de revista germană Neue Musikzeitung.

În palmaresul violonistului, se regăsesc cele mai importante premii la competiţii de profil: Premiul I la Concursul Internaţional de Vioară „Boris Goldstein" (Elveţia, 2015), Premiul I la Concursul „Rodolfo Lipizer" (Italia, 2011), Premiul I la Concursul „Henryk Wieniawski and Karol Lipinski" (Polonia, 2005), Premiul I şi Premiul Special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de virtuozitate la Concursul „Henri Marteau" (Germania, 2005), Premiul II la Concursul din cadrul Festivalului „Primăvara Pragheză" (2010), Premiul II la Concursul „Tibor Varga" (Elveţia, 2008).

Printre orchestrele cu care a colaborat, se regăsesc Orchestra Radio SWR, Orchestra Radio din München, Orchestra Simfonică RTV din Ljubljana, Orchestra de Cameră din Israel, Orchestra RTV din Praga, Orchestra Filarmonicii din Bucureşti, Orchestra de Cameră din Stuttgart şi Orchestra Simfonică Naţională a Chinei.

Experienţa artistică a lui Ştefan s-a îmbogăţit considerabil prin colaborarea cu artişti ca Zubin Mehta, David Zinman, Krzystof Penderecki, Yair Kless, Yfrah Neaman şi Reinhard Goebel. În proiecte de muzică de cameră i-a avut ca parteneri, printre alţii, pe Hariolf Schlichtig, Antoine Tamestit, KalleRandalu, Martin Ostertag şi David Geringas.

Ştefan Tarara a cântat în săli celebre precum Philharmonie Berlin, Tonhalle Zürich, Salle Pleyel, Liederhalle Stuttgart, Frauenkirche Dresden şi Muzeul de Artă din Tel Aviv. A fost invitat în cadrul festivalurilor de la Schleswig-Holstein, Salzburg, Verbier, Praga, Leipzig şi Heidelberg.

Asistent al profesorului Zakhar Bron la Interlaken, Ştefan se concentrează şi pe activitatea didactică, susţinând frecvent cursuri de măiestrie în Germania, Polonia şi Elveţia. Între 2010 şi 2015 a fost prim concertmaestru al Orchestrei Filarmonicii din München, în prezent fiind solist şi concertmaestru al Hulencourt Soloists Chamber Orchestra. Cântă pe o vioară Nicolò Gagliano, oferită de Deutsche Stiftung Musikleben.

Concertul va începe la ora 19:00. 

Comenteaza