Luna Amară, despre ”Colectiv”: Din punct de vedere social, tragedia nu a făcut decât să sublinieze disfuncţionalitatea sistemului de sănătate, prostia şi neomenia (INTERVIU)

 Luna Amară, despre ”Colectiv”: Din punct de vedere social, tragedia nu a făcut decât să sublinieze disfuncţionalitatea sistemului de sănătate, prostia şi neomenia (INTERVIU)
Luna Amară a scos albumul „Aproape”. Acesta se va lansa printr-un concert la Bucureşti sâmbătă, 22 octombrie, la Clubul Ţăranului, iar formaţia clujeană va avea alături pe scenă grupul de coarde Light Quartet.

„Albumul se numeşte "Aproape", are 7 piese si nu ştim precis dacă e un EP mai lung sau un LP mai scurt... Ce ştim sigur e că primul single se numeşte „Doar noi doi” şi are un videoclip realizat de Resize Media care va apărea în curând.

Dacă v-a plăcut "Don't Let Your Dreams Fall Asleep", atunci o să vă placă şi "Aproape", însă veţi avea şi una-două surprize... Turneul de promovare a început pe 15 octombrie, în cadrul evenimentului fEast de la Londra, şi continuă în ţară până în decembrie”, a spus Mihnea Blidariu, solist al trupei Luna Amară. Aproape poate fi ascultată aici https://youtu.be/DRiAAXmu7Ds

În interviul Mediafax, Blidariu se autoanalizează: ”Ce e în capul meu?... pfff... multe. Fiică mea, în primul rând, creşterea şi educaţia ei, iubirea ei şi iubirea pentru ea şi pentru mama ei. Apoi, muzica, literatura şi umanitatea.”

Vorbeşte despre tragedia de la Colectiv: Din punct de vedere social, tragedia de la Colectiv nu a făcut decât să sublinieze disfuncţionalitatea sistemului de sănătate, prostia şi neomenia multor “creştini” şi “români verzi”, încapacitatea sistemului de justiţie de a identifica vinovaţii, imunitatea administraţiei locale în asemenea cazuri, pe scurt: roşu, galben şi dezastru. Nişte politicieni au pierdut nişte funcţii - asta nu poate fi o consolare pentru nici un părinte care şi-a pierdut copilul acolo...

Dar şi face observaţii privind societatea:

”Ce nu vreau să văd? Fumul toxic ieşind pe coşurile de beton ale fabricii Kronospan din Sebeş; ursuleţi de 6 luni împuşcaţi în Sibiu; păduri masacrate oriunde în România; bătrânii care dorm pe străzi; copii morţi pe plajele Mediteranei; spectrul războiului ridicându-se din nou peste lume şi peste Europa; uitarea.”


Interviul integral cu Mihnea Blidariu:

Reporter: Acum stai închis în capul tău? Ce este în capul tău?

Mihnea Blidariu: Da, posibil că acum, adică de ceva vreme încoace să stau mai mult timp închis în capul meu decât de obicei. Posibil să nu-mi mai placă oamenii atât de mult că înainte şi poate de asta nu mă mai deschid atât, nu mai comunic atât. Ce e în capul meu?...pfff...multe. Fiica mea, în primul rând, creşterea şi educaţia ei, iubirea ei şi iubirea pentru ea şi pentru mama ei. Apoi, muzica, literatura şi umanitatea.

Reporter: Cum arată viaţa ta de artist? Cum priveşti în jur? Ce vezi? Ce nu vezi? Ce nu vrei să vezi?

Mihnea Blidariu: O viaţă bogată în plan sentimental, emoţional, social şi cultural şi săracă în plan financiar. Adică arta mea asigură cu greu un trai decent pentru o familie de trei persoane, dar îmi oferă privilegiul de a avea nişte prieteni foarte faini, de a cunoaşte oameni interesanţi şi de a cunoaşte arta altora.

În ultima vreme, privesc în jur cu un amestec de scârbă şi de teamă. Văd multă intoleranţă, multă violentă, multă prostie şi multă, prea multă ignoranţă. Nu prea mai văd empatie, nu prea mai văd optimism.

Ce nu vreau să văd? Fumul toxic ieşind pe coşurile de beton ale fabricii Kronospan din Sebeş; ursuleţi de 6 luni împuşcaţi în Sibiu; păduri masacrate oriunde în România; bătrânii care dorm pe străzi; copii morţi pe plajele Mediteranei; spectrul războiului ridicându-se din nou peste lume şi peste Europa; uitarea.

Cum te fereşti de liniştile moi?

Făcând scandal, proferând idealisme amestecate cu înjurături şi aruncând cu naivităţi anarhiste în oamenii “bine ancoraţi” în realitate...

 Care-s otrăvurile pe care le sorbi? De ce extremism, emigranţi, intoleranţă?

Otrăvurile lumii, otrava urii şi a prostiei. Pe astea le sorb şi apoi le scuip înapoi către lume. De ce toate astea? Din cauza lipsei de cultură şi educaţie, din cauza lipsei de empatie, din cauza lipsei de umanism.

Ne lăudăm că suntem cea mai evoluată specie, vârful lanţului trofic: s-avem pardon, istoria ne arată mai degrabă că pe nişte prădători iraţionali, care consumă/ acumulează/ ucid fără a avea nevoie. Lucrurile care ne fac cu adevărat oameni, iubirea, empatia, toleranţa, altruismul, inventivitatea, puterea de a crea. Toate astea se estompează încet-încet. Ce să le ia locul? Ura, extremismul, intoleranţa, prostia, fanatismul religios, crima.

Cum vezi anul trecut de la Colectiv?

Mihnea Blidariu: Din punctul de vedere al underground-ului, a fost - şi este - foarte trist, au dispărut muzicieni valoroşi, sunetişti, fotografi, simpli spectatori, oameni care - laolaltă - ajutau că mişcarea asta rock, atât cât e ea, să funcţioneze cât de cât.

Din punct de vedere social, tragedia de la Colectiv nu a făcut decât să sublinieze disfuncţionalitatea sistemului de sănătate, prostia şi neomenia multor “creştini” şi “români verzi”, incapacitatea sistemului de justiţie de a identifica vinovaţii, imunitatea administraţiei locale în asemenea cazuri, pe scurt: roşu, galben şi dezastru.

Nişte politicieni au pierdut nişte funcţii - asta nu poate fi o consolare pentru nici un părinte care şi-a pierdut copilul acolo... Personal, nu prea discut în public despre cei pe care-i cunoşteam şi nu mai sunt, nici despre ce am simţit, ce simţ... am încercat să ajutăm cum am putut, sper s-o mai facem şi sper că supravieţuitorii să aibă o şansa reală la o viaţă cât de cât decentă.

Etichete
Comenteaza