A fost distins cu titlul de cetăţean de onoare al Clujului la festivalul și în sala de spectacole ce îi poartă numele FOTO/VIDEO

A fost distins cu titlul de cetăţean de onoare al Clujului la festivalul și în sala de spectacole ce îi poartă numele FOTO/VIDEO
Sala de spectacole de la Casa de Cultură a Studenţilor îi poartă numele, i s-a sărbătorit ziua de naştere cu un buget de 10.000 de lei, a primit titlul de DHC al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima", Boc i-a dat titlul de cetăţean de onoare în Cluj-Napoca, iar în perioada 21-23 noiembrie a avut loc la Cluj prima ediție a Festivalului National Concurs „Dumitru Farcas – Taragotul de aur”. În cadrul galei de premiere a fost distins și cu titlul de cetăţean de onoare al județului Cluj. Vorbim desigur despre "maestrul" Dumitru Fărcaș.

Așadar, gala de premiere a Festivalului National Concurs „Dumitru Farcas - Taragotul de aur" a avut loc în această seară, începând cu ora 18, la Casa de Cultură a Studenților, în fața unei audiențe numeroase. În debutul evenimentului a fost prezentat juriul festivalului format din Aurel Marc, președintele AMGD, soliștii Ioan Bocșa, Dinu Iancu Salajanu, Vasile Sindean Ovadiuc, directorul Liceului de Muzica "Sigismund Toduta'', profesorul Ioan Berci, Mircea Câmpean din cadrul Centrului Judetean de Conservare si Promovare a Traditiilor Populare și evident, Dumitru Fărcaș. În concursul organizat pe două secțiuni, una dedicată soliștilor vocali și alta instrumentiștilor, s-au înscris peste 60 de participanți. Câștigătorii au fost premiați în această seară și au avut ocazia să interpreteze câte un câtec alături de orchestra Ansamblului Folcloric "Mărțișorul".

Au urmat momente artistice susținute de dansatorii Ansamblului Folcloric "Mărțișorul", dar și de soliștii Dinu Iancu Sălăjanu, Ioan Bocța și Viorica Macovei. Bugetul festivalului a fost deaproximativ 50.000 de lei, iar de la ediția următoare se dorește să devină internațional.

Cel mai așteptat moment al serii a fost decernarea titlului de cetățean de onoare al județului Cluj, "maestrului" Dumitru Fărcaș. Aurel Marc, președintele AMGD și solistul oan Bocșa au rostit câte un laudatio, în timp ce Radu Moisin, delegatul primarului Emil Boc și Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean Cluj, au vorbit publicului despre "performanţele artistice excepţionale ale taragotistului Dumitru Fărcaş, una dintre cele mai reprezentative personalităţi ale vieţii cultural-artistice clujene şi o emblemă a luptei pentru conservarea şi valorificarea folclorului tradiţional autentic din regiunea Transilvaniei".

Fărcaş s-a născut în data de 12 mai 1938, în localitatea Groşii Băii Mari. Celebrul taragotist a crescut într-un mediu cu tradiţie activitate muzicală: bunicul, tatăl său şi cei doi fraţi mai mari au cântat la fluier. La 14 ani a fost descoperit de către Mihai Guttman, fostul director al Liceului de Muzică din Cluj, care bătea satele ardelene în căutare de noi talente. În anul 1956 şi-a lăsat plaiurile natale, înscriindu-se la liceul din Cluj. Iniţial, a cântat la flaut, apoi la contrabas, dar, după puţin timp, l-a rugat pe profesorul de oboi să-l ia în clasa domniei sale. Din 1962 până în 1967 a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca, în cadrul Facultăţii de Interpretare, la clasa de oboi. Să cânte la taragot, instrumentul care l-a consacrat, a învăţat singur.


Dumitru Fărcaş şi-a început cariera profesională în anul 1960, când s-a angajat ca instrumentist al Ansamblului „Maramureşul" din Baia Mare. Acolo, întrucât postul de oboist era ocupat, Dumitru Fărcaş a fost nevoit să se recalifice rapid, el fiind dorit în postura de taragotist. Doi ani mai târziu, a fondat Orchestra de muzică populară „Mărţişorul" a Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, care avea să devină în scurt timp prima trupă studenţească de folclor din Transilvania. În perioada petrecută aici, unde a fost, pe rând, director artistic, şef de orchestră şi interpret, a realizat nenumărate culegeri de folclor, aranjamente muzicale pe teme folclorice, pregătind în acelaşi timp o seamă de solişti instrumentişti la oboi şi taragot.


Printre melodiile cu cel mai mare ecou în folclorul transilvan, compuse de Dumitru Fărcaş se numără "Bărbătesc din Maramureş", "Ciobănelul" sau "Fecioreasca de pe Mureş", ultima fiind cunoscută, în primul rând, pentru fundalul sonor al renumitei emisiuni Tezaur Folcloric de la postul de televiziune TVR 1. Ca o informaţie inedită, în anul 1984, Dumitru Fărcaş a realizat şi susţinut fondul muzical pentru echipa de gimnastică a Germaniei participantă la Olimpiada de vară de la Los Angeles.

Iată doar o parte dintre distincţiile primite de Fărcaş pentru virtuozitatea sa de taragotist: medalia Muncii în anul 1962, Premiul I şi titlul de laureat al concursului din cadrul Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor, Helsinki (1962), Discul de aur decernat de Academia „Charles Cros" din Paris (1972), laureat al Premiului Ethnos (1991), laureat al Festivalului „Smithsonian Folklive Festival", Washington (1999), Premiul I la Festivalul Internaţional de la Bruxelles (1999), Premiul Inter-Lyra în cadrul Olimpiadei de Muzică şi Dans „Cele cinci Lyre", Budapesta (2000).

Citește și Cadou de la Consiliul Local pentru taragotistul Dumitru Fărcaş: sala de spectacole a CCS îi va purta numele iar CL plăteşte 10.000 lei pentru ziua sa de naştere

 

 

Comenteaza