Sătenii din Mărișel duc patrimoniul clujean la Festivalul Internațional de Folclor Montan din Zakopane
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 13 Aug 2024, 14:53
- Cultură
- Ascultă știrea

Cu sprijinul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj (CJCPCT) și cu sprijinul Primăriei Mărișel, Grupul tradițional „Mărișana” va reprezenta județul Cluj și România la cea de-a 55-a ediție a Festivalului-Concurs Internaţional de Folclor Montan din Zakopane, Polonia.
Acest festival prestigios, unul dintre cele mai mari și importante evenimente de acest gen din Europa, se va desfășura în perioada 17-23 august 2024, în pitoreasca stațiune montană din Munții Tatra.
Festivalul reunește, an de an, ansambluri și grupuri folclorice din întreaga lume. Manifestarea este structurată pe trei secțiuni: folclor tradițional, folclor artistic și folclor stilizat. În acest an, tema centrală a festivalului este „Ritualuri și obiceiuri ale locuitorilor Carpaților și ale muntenilor din întreaga lume”.
Grupul „Mărișana”, format din locuitori ai satului clujean Mărișel, va participa la secțiunea „folclor tradițional”, unde va prezenta un obicei arhaic, ce va reflecta cât mai fidel viața și tradițiile comunității. Pentru această ocazie deosebită, mărișenii au ales să aducă în fața publicului internațional una dintre cele mai valoroase și bine păstrate tradiții ale sărbătorilor de iarnă din zonă: „Corindatul Junilor” sau „Colindatul de ceată bărbătească”, obicei care face parte din patrimoniul imaterial al umanității UNESCO încă din 2014. Acesta este un exemplu al modului în care valorile culturale tradiționale sunt păstrate și transmise din generație în generație, în Mărișel.
Anul acesta, grupul din România va concura alături de ansambluri și grupuri din alte 11 țări, precum: Bulgaria, Ungaria, Serbia, Turcia, Spania, Indonezia, Polonia, Mexic, Kosovo, Slovacia și Slovenia.
Pe lângă prezentarea obiceiului tradițional, cei din Mărișel vor organiza și o zi specială, dedicată României, în cadrul căreia participanții la festival vor avea ocazia să deguste preparate culinare tradiționale românești și să se bucure de muzica autentică din Țara Moților.
Toate aceste manifestări vor fi prezentate pe scena festivalului din Zakopane, unde tradițiile și obiceiurile din județul Cluj vor fi promovate la cel mai înalt nivel. Participarea grupului „Mărișana” la acest eveniment este o oportunitate unică de a aduce în fața unui public internațional valorile culturale autentice ale României.
Considerat unul dintre cele mai mari festivaluri folclorice din Europa, Festivalul-Concurs Internaţional de Folclor Montan din Zakopane reprezintă o platformă excelentă pentru promovarea valorilor culturale naționale și tradiționale ale țărilor participante. Evenimentul nu doar că aduce laolaltă diverse culturi, dar servește și ca model de inspirație pentru tânăra generație, arătând importanța păstrării și promovării moștenirii culturale.
Juriul festivalului este format din personalități culturale de renume internațional, specializate în diverse domenii precum: muzică, etnografie, etnologie, coregrafie și folclor. Prestațiile grupurilor participante vor fi evaluate cu atenție, iar câștigătorii vor fi recompensați pentru eforturile lor de a păstra și promova tradițiile. În perioada 2012-2019, regretatul etnomuzicolog clujean, dr. Mircea Cîmpeanu, a avut onoarea de a face parte din acest prestigios juriu,
Grupul tradițional „Mărișana” din Mărișel a fost înființat în anul 2004 și este coordonat de prof. Ioan Mariș, o personalitate dedicată păstrării și promovării culturii tradiționale. Repertoriul grupului include jocuri, cântece și obiceiuri tradiționale moștenite de la străbunii celor care trăiesc în frumoasa localitate montană Mărișel, situată în inima Munților Apuseni.