Clujul lansează lasere care fac gaură în cer FOTO
- Scris de Ionel Lespuc
- 18 Mai 2014, 13:12
- Cultură
- Ascultă știrea
Clujul, cu arhitectura sa veche, a devenit teatrul unor evenimente SF. Nu în fapt, ci deocamdată doar în viziunea unui foto-artist italian îndrăgostit de oraş.
"Am vrut să pun la un loc vechiul cu tehnologia"
Giuseppe Parisi a îmbinat fotografia cu matte painting, o tehnică importată din filmele de la Hollywood, pentru a dezvălui imaginea unui Cluj care sparge plafonul de nori cu razele sale laser. Lucrarea a fost prezentată duminică dimineaţa la Primărie, iar autorul originar din Milano a venit să explice cum a realizat-o.
"Am fost rugat de organizatorii Photo Romania Festival să realizez o fotografie a Clujului folosind mixuri de foto şi matte painting. De aici a plecat totul. În urmă cu doi ani, am urcat în turnul bisericii Sf. Mihail, de unde am realizat câteva fotografii panoramice. Lucrarea este realizată dintr-un montaj de trei fotografii făcute atunci. Sunt trei puncte în lucrare, trei cupole, pe care le-am imaginat aruncând raze laser şi m-am jucat cu această idee nebunească. Din punct de vedere estetic, Clujul are o arhitectură veche şi frumoasă, care aminteşte de marile oraşe europene. Am vrut să pun laolaltă vechiul şi tehnologia", a explicat Parisi.
Un fotograf curajos şi o maşină parcată aiurea
În lucrare se vede un fotograf, căţărat pe acoperişul bisericii, pentru a surprinde insolitul fenomen apărut în centrul oraşului. Ştim şi identitatea sa: Sebastian Vaida, unul dintre organizatorii Photo Romania Festival. De asemenea, pentru că suntem totuşi în România, în imagine apare şi o maşină parcată aiurea chiar la intrarea pe strada Iuliu Maniu :).
Întrebat ce semnifică razele laser, italianul a lăsat decizia la latitudinea publicului: "Semnificaţia este în ochii privitorilor. Pot fi raze laser care urcă spre stratul de ozon sau pot fi lumini spre viitor. Depinde de cum simte fiecare".
El a mărturisit că a realizat fotografiile în miezul zilei şi nu era nici urmă de nori plumburii, cum apar acum în lucrare. "M-am jucat cu norii şi cu acea gaură din ei, pe unde pătrund razele de soare, cu ceaţa, iar la final am pus razele laser, iar asta a fost partea cea mai distractivă. Toată pictura a fost digitală. Nu a durat mult, doar 6 ore", a spus foto-artistul italian.
"Vom face cadou oraşului această fotografie prelucrată cu Clujul şi sper să putem în fiecare an să venim cu un astfel de dar", a spus Alin Vaida, unul dintre organizatorii Photo Romania Festival.
Matte painting, pictura mată din filmele SF
O pictura mată, în care s-a specializat Parisi, este o reprezentare pictată a unui peisaj în care se creează iluzia unei manifestări care este inexistentă în viața reală sau care, altfel, ar fi prea costisitoare sau imposibil de realizat. Iniţial, tehnica a fost folosită doar în filme, în special în cele SF sau catastrofice.