Competiția Young Audience Award: Maraton de filme şi dezbateri pentru tinerii cinefili din Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 30 Apr 2015, 11:44
- Cultură
- Ascultă știrea
Competiția Young Audience Award, prin care Academia Europeană de Film desemnează filmul cel mai popular pentru copiii din toată Europa, le oferă tinerilor cinefili clujeni ocazia unică de a urmări trei filme, pentru prima dată în România.
La final proiecţiilor, tinerii prezenți vor vota filmul lor preferat, vor fi invitați la dezbateri și activități, iar la finalul zilei rezultatul votului va fi transmis către Erfurt, Germania, locul în care are loc în acest an gala de premiere Young Audience Awards.
Filmele din competiția EFA Young Audience Awards sunt subtitrate în limba română și au o tematică potrivită spectatorilor aflați la vârsta adolescenței. Intrarea la proiecții este gratuită, pe baza înscrierii prealabile prin telefon, la numerele 0264 450 143 sau 0741.064.764, sau prin email la adresa: gabibodea@cinemavictoria.ro.
Votul copiilor prezenți la proiecție va fi transmis de către Antonia Ștefana Lazăr și Tudor Mureșan. Cei doi elevi au demonstrat deja că au experiență! În 2014, ei au participat la Competiția Tineri Critici de Film, din cadrul programului de educație cinematografică EducaTIFF, creat pentru a apropia publicul tânăr şi foarte tânăr de magia artei cinematografice şi pentru a contribui la realizarea unei agende solide şi coerente de programe şcolare de educaţie media.
Antonia are 12 ani și este elevă în clasa a VI-a la Colegiul Național „George Coșbuc" din Cluj-Napoca: „Cel mai recent film văzut este «Darul lui Jonas», din care am învățat că, deși visăm la o lume perfectă, eu prefer să trăiesc într-o lume imperfectă dacă asta înseamnă că există dragoste, speranță și lumină". Tudor are 13 ani și învață la Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai", în clasa a VII-a: „În general, îmi plac filmele de acțiune și comediile, dar nu refuz un film fantastic sau SF dacă am ocazia. Anul trecut, am participat la Young Audience Awards ca spectator și mi-au plăcut toate filmele. De exemplu, în filmul „Regret!", câştigătorul EFA Young Audience Award în 2014, am văzut ce efecte tragice poate să aibă agresiunea în rândul tinerilor".
De altfel, dezbaterea unor subiecte specifice vârstei, pornind de la situații din filmele prezentate, este și unul din scopurile evenimentului. Moderatorul dezbaterilor de duminică va fi Raluca Bugnar, jurnalist clujean și editor al siteului de profil CinemaRX.ro. Timp de trei ani, Raluca Bugnar a lucrat în redacția AperiTIFF, ziarul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). În 2014, a fost parte a juriului care a desemnat nominalizările la cea de-a opta ediție a Premiilor GOPO, eveniment anul de prestigiu prin care se recompensează cele mai importante realizări cinematografice din România.
Anul 2015 este al doilea an consecutiv în care Clujul reprezintă România pe lista celor 25 de mari orașe și capitale europene în care tinerii cinefili pot vota pentru EFA Young Audience Award. Evenimentul din Cluj-Napoca este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), în parteneriat cu Cinema Victoria, EducaTIFF și TIFF Studio.
Filmele din programul evenimentului Young Audience Film Day 2015 sunt următoarele:
SORA MEA CEA SLABĂ / MY SKINNY SISTER
Stella, o tânără ajunsă la adolescență, descoperă că sora ei mai mare și modelul ei în viață, Katja, ascunde o tulburare de alimentație, o boală care amenință să le destrame familia. O poveste despre gelozie, iubire și trădare, dar spusă cu căldură, profunzime și într-un ton comic.
BĂIATUL INVIZIBIL / THE INVISIBLE BOY
Michele este un băiat de 13 ani care trăiește într-un orășel liniștit, la malul mării. Nu e deosebit de popular, nu e prea bun la sport și nici nu are cele mai mare note, dar adevărul e că nu prea îl interesează. Tot ce vrea Michele este să-i atragă atenția Stellei, colega de care nu-și poate desprinde ochii în timpul cursurilor. Monotonia acestei vieți e spartă însă într-o zi de o descoperire extraordinară: Michele se uită în oglindă și descoperă că este invizibil. Așa începe cea mai incredibilă aventură din viața lui!
ŞI MAI EŞTI ŞI URÂT / YOU ARE UGLY TOO
Pușcăriașul Will este eliberat pe motive familiale: trebuie să aibă grijă de nepoata lui, Stacey, după moartea mamei acesteia. Cei doi încearcă să devină o familie, însă drumul nu e ușor: Stacey refuză să meargă la școală după ce începe să sufere de narcolepsie, Will riscă în repetate rânduri să încalce condițiile în care a fost eliberat, iar încercările lui de a fi un tată-surogat și un model se dovedesc a fi dezastruoase. Fiindcă întreg viitorul lor e în joc, cei doi încearcă să găsească împreună cea mai bună cale a de merge mai departe.