Concert pentru tineret, urmat de Fantezia Mica Sirenă, la Filarmonica Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 07 Dec 2017, 09:58
- Cultură
- Ascultă știrea
Concertul presupune fragmente din Fantezia muzicală Mica Sirenă (după Hans Christian Andresen) reinterpretate în viziunea lui Alexander Zemlinsky. În seara aceleași zile publicul reîntâlneşte Fantezia Mica Sirenă adaptată de această dată la un public matur, în anticiparea acestui moment întâmpinându-i Poemul Simfonic Acteon, compozitor Șerban Marcu și Variațiunile pe o temă rococo, op. 23 de Piotr Ilici Ceaikovski.
Născut în România într-o familie de muzicieni, Andrei Feher şi-a început educaţia muzicală ca violonist la Satu-Mare, oraşul său natal. Familia s-a mutat apoi în Canada, iar Andrei Feher şi-a continuat studiile la Conservatorul din Montréal. În 2011 s-a orientat către dirijat, devenind, la doar 22 de ani, cel mai tînăr dirijor asistent al Orchestrei Simfonice din Québec, sub îndrumarea lui Fabien Gabel. În 2013 a fost invitat să dirijeze concertul de închidere al Festivalului de Tineret din Praga, iar ulterior a studiat cu Yannick Nézet Séguin, pe care l-a înlocuit la pupitrul Orchestrei Métropolitan din Montréal, într-un program cu muzică de Richard Strauss (2014).
Aceste experienţe i-au deschis calea unor colaborări cu dirijori de renume mondial, ca Zubin Mehta, Valery Gergiev, Christoph von Dohnányi, Thomas Hengelbrock, Jaap van Zweden, Michael Francis şi Alexander Shelley, dar şi cu solişti ca Radu Lupu, Emanuel Ax, Janine Jansen, Jennifer Larmore, Alina Pogostkina şi Nicolas Altstaedt. În septembrie 2014, Andrei Feher a fost numit asistent al directorului muzical al Orchestre de Paris, Paavo Järvi, dirijînd orchestra în cadrul seriei de concert „Young Public" la Philharmonie de Paris.
În stagiunea 2015/2016, Andrei s-a reîntors la Orchestra Métropolitan şi la Orchestra Simfonică din Québec şi a dirijat Orchestre de Paris în concerte cu Spărgătorul de nuci de Ceaikovski, Petrică şi Lupul de Prokofiev şi Till Eulenspiegel de Richard Strauss. A fost invitat la pupitrul ansamblului Orchestre de Pau Pays de Béarn pentru premiera mondială a lucrării Soleil noir de Pierre Jodlowski (pe care a dirijat-o apoi la Toulouse, în noiembrie 2016) şi pentru Verklärte Nacht de Schönberg, eveniment în urma căruia Andrei Feher a fost reinvitat deaceastă orchestră în stagiunea 2017/2018, în cadrul căreia va debuta şi cu Les violons du Roy.
Alte debuturi recente includ Orchestre national d'Île-de France, Orchestra Simfonică din Montréal, Orchestra Simfonică din Kitchener-Waterloo (al cărei director muzical a fost numit începînd cu luna august 2018), Orchestra de Cameră din Lausanne (cu care a realizat producţia în premieră mondială a operei Les Zoocrates de Thierry Besançon), Orchestra Naţională Radio din Bucureşti şi Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo.
Concertul pentru tinerete va avea loc la ora 12.00, iar cel de-al doilea la 19.00, pe scena Colegiului Academic din Cluj-Napoca. Concertul educativ are preț unic de 13 lei, iar în cazul elevilor, la fiecare 10 elevi, 1 coordonator are intrarea gratuită. Seara, preţurile sunt următoarele: 25 lei - 13 lei reducere (elevi, studenţi şi pensionari) pentru concertele incluse în abonament; 40 lei - 20 lei reducere (elevi, studenţi şi pensionari), pentru concertele extraordinare, iar abonamentele 400 lei, respectiv 200 lei cu reducere.