Concert simfonic sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu

Concert simfonic sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu
Alături de orchestra Filarmonicii Transilvania, revine pe scenă violoncelistul Răzvan Suma, care va interpreta Concertul nr. 1 pentru violoncel, de Camille Saint-Saëns şi Sonata pentru violoncel de John Ireland. Programul serii se va încheia cu „Simfonia fantastică”, de Hector Berlioz.

În stagiunile recente, Cristian Oroşanu a debutat la pupitrul unor ansambluri de renume. A dirijat Orchestre de Paris, Orchestre National de Bordeaux şi Orchestra Tonhalle din Zürich. În Japonia, dirijorul şi-a stabilit o relaţie strânsă cu un ansamblu tânăr şi dinamic, Hyogo Performing Arts Center Orchestra.

În ultimii ani, a avut ocazia să lucreze ca dirijor asistent cu Yutaka Sado, Mstislav Rostropovici şi Ingo Metzmacher. În cursul stagiunii 2007-2008, a fost dirijor asistent la Deutscher Symphonie Orchester din Berlin.

De asemenea, a colaborat cu BBC Scottish Orchestra, Ensemble Orchestral de Paris, Orchestre Lamoureux, Orchestra Naţională din Porto, Orchestra Filarmonicii „George Enescu", Orchestrele Filarmonicilor din Strasbourg şi Bruxelles şi Israel Kibbutz Orchestra. În 2005, a dirijat, la Competiţia Internaţională Malko, Orchestra Simfonică Radio din Danemarca, ocazie cu care a fost distins cu Premiul II.

Oroşanu susţine o intensă activitate şi în Bucureşti, unde şi-a alcătuit un repertoriu amplu atât în domeniul simfonic, cât şi în cel de operă. Colaborează frecvent cu Orchestra Naţională Radio, dar şi cu Operele Române din Bucureşti şi Cluj-Napoca, unde a dirijat peste 30 de lucrări de gen. În prezent, este dirijor al Filarmonicii din Braşov.

A studiat, în paralel, cornul şi dirijatul de orchestră la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Înainte de a îmbrăţişa cariera de dirijor, a fost, timp de cinci ani, cornist în Orchestra Naţională Radio. Ulterior, o bursă la Academia Internaţională Bach din Stuttgart i-a oferit posibilitatea de a studia dirijatul cu Helmuth Rilling.

În 1999, a devenit profesor de orchestră la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, iar din 2010 predă dirijat la Academia de Muzică din Iaşi. Între 2011 şi 2015, a susţinut cursuri de măiestrie în dirijat la Iaşi şi la Braşov. Concertul va avea loc vineri, 31 martie, la ora 19:00, pe scena Colegiului Academic.

Comenteaza