Concert vocal-simfonic sub bagheta dirijorului Ladislau Horváth

Concert vocal-simfonic sub bagheta dirijorului Ladislau Horváth
Corul şi Orchestra Filarmonicii „Transilvania” vor susţine un concert pe scena Colegiului Academic, sub bagheta dirijorului Ladislau Horváth, alături de soliştii Alda Pavăl-Olaru (soprană), Tiberius Simu (tenor) şi Marius Boloş (bas). Vor interpreta Creaţiunea (Die Schöpfung) de Haydn. Dirijorul corului este Cornel Groza.

Lucrarea de Haydn este structurată în trei părţi. Dacă în primele două este povestită - prin vocile îngerilor Rafael, Uriel şi Gabriel (corespondente celor trei voci soliste: basul, tenorul şi soprana) - facerea lumii, cea de-a treia manifestă originalitatea compozitorului, printr-o mutaţie dramatică.

Din naratori ai mitului, soliştii se transformă în personaje - Adam şi Eva - imaginând astfel lumea paradisului. Optimismul haydnian ni se relevă prin dibăcia cu care autorul evită finalul cunsocut - alungarea din Eden - oprindu-se la momentul premergător păcatului originar şi idealizând acea stare de împlinire.

Născut în 1957 la Cluj, reprezentând a cincea generaţie de muzicieni din familia sa, Ladislau Horváth desfăşoară în variate forme activitatea sa artistică: dirijor, solist, muzician de cameră, concertmaestru şi didact. De peste 25 de ani, Ladislau Horváth a început colaborarea cu Zubin Mehta în cadrul orchestrei Maggio Musicale Fiorentino, al cărei concertmaestru este.

A avut privilegiul să fie acompaniat ca solist de către Zubin Mehta şi să beneficieze de sfaturile şi indicaţiile maestrului în analiza partiturilor, continuând astfel studiul dirijatului început la Conservatorul „Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, cu Constantin Bugeanu. În Italia a participat la cursurile de dirijat ale lui Piero Bellugi (asistent al lui Leonard Bernstein) şi a continuat să se perfecţioneze sub îndrumarea lui Oleg Caetani.

Din 2006 a fost numit dirijor principal şi concertmaestru al Orchestrei I Solisti Fiorentini (creată de către Riccardo Muti in primii ani de activitate la Florenţa), cu care a susţinut numeroase concerte şi şi-a îmbogăţit repertoriul vocal-simfonic colaborând cu Corul Harmonia Cantata. În urmă cu doi ani şi-a făcut debutul ca dirijor de operă, cu "Bărbierul din Sevilla" la Teatrul Manzoni din Pistoia, proiectele de anul trecut incluzând "La Traviata" şi "Turandot".

Ca solist pe scenele internaţionale a colaborat cu Zubin Mehta, Gerd Schaller, Ulrich Brall, Marcus Bosch, Ianis Pandasatos, Alessandro Pinzauti, Carlo Montanaro. În România a susţinut numeroase concerte sub bagheta maeştrilor Cristian Mandeal, Ludovic Bács, Emil Simon, Iosif Conta, Paul Staicu, Grigore Iosub, Mihai Guttman. A înregistrat pentru Radio Bucureşti şi Casa de discuri Electrecord concertele pentru vioară de Ernest Chausson, Wilhelm Berger, Maia Ciobanu, lucrări camerale de George Enescu, Fritz Kreissler, sonate de Bach şi Mozart.

Din 2009 susţine o legătură permanentă cu orchestrele din România ca dirijor şi solist (Bucureşti, Cluj, Ploieşti, Craiova), fiind invitat în următoarele stagiuni şi de către Filarmonicile din Sibiu, Oradea, Satu-Mare, Târgu-Mureş.

A participat la două ediţii ale Festivalului Mozart, la două ediţii ale Festivalului Toamna Muzicală Clujeană şi a contribuit la reînfiinţarea Orchestrei de Cameră a Filarmonicii Transilvania (creată de tatăl său, Vasile Horváth, fost concertmaestru, şi dirijorul Mircea Cristescu), printr-un concert cu mare succes la public şi în critica de specialitate. Concertul va avea loc vineri, 11 februarie, la ora 19:00.

Comenteaza