Concert vocal-simfonic sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu
- Scris de Ziua de Cluj
- 28 Feb 2017, 13:13
- Cultură
- Ascultă știrea
Pe scena Colegiului Academic, alături de Corul şi Orchestra Filarmonicii „Transilvania" sunt invitaţi soliştii: Claudia Bataragă (soprană), Melinda Duffner (mezzosoprană), Septimiu Boşca (bariton) şi Alin Anca (bas) pentru un program ce include arii, coruri şi pagini orchestrale din opere de Camille Saint-Saëns, Charles Gounod, Georges Bizet, Alexander Borodin, Pascal Bentoiu, Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, Wolfgang Amadeus Mozart. Dirijorul corului este Cornel Groza.
Născut în Republica Moldova, Vladimir Lungu a absolvit cursurile de dirijat cor şi orchestră ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima", unde a beneficiat de îndrumarea dirijorilor Petre Sbârcea, Gheorghe Victor Dumănescu şi Florentin Mihăescu. A participat, de asemenea, şi la cursuri de măiestrie în dirijat, ca cele susţinute de Christfried Brödel, în cadrul Academiei Internaţionale „Bach", sau Emily Freeman Brown. În timpul anilor de studenţie, Vladimir Lungu a fost dirijorul corului de cameră De Juventute şi a colaborat cu numeroase alte coruri româneşti, cu care a susţinut concerte în România, Spania, Polonia, Ungaria, Italia, Germania şi Republica Moldova.
În 2002, Vladimir Lungu s-a alăturat colectivului Operei Naţionale Române din Cluj şi, după debutul cu Don Pasquale de Donizetti, şi-a petrecut următorii cinci ani dirijând numeroase producţii de operă şi diferite concerte. În paralel, a fost invitat să suţină concerte la pupitrul Operei Naţionale din Bucureşti, al Operei Maghiare din Cluj, al Teatrului de Operă din Constanţa, al Orchestrelor Filarmonicilor din Iaşi, Sibiu, sau Oradea.
Între anii 2007 şi 2015, Vladimir a fost dirijorul Operei de Stat din Mersin, Turcia, al cărui director muzical a devenit în anul 2009. A dirijat un număr impresionant de opere şi balete, atât din repertoriul clasic, cât şi din cel turcesc, inclusiv o serie de premiere absolute. A participat frecvent la prestigiosul Festival Internaţional de Operă şi Balet din Aspendos, la Festivalul Internaţional de Muzică din Mersin, la Zilele Operei din Istanbul, la Zilele Operei Naţionale din Eskişehir şi a colaborat cu Operele de Stat din Izmir, Antalya şi Samsun, precum şi cu Orchestrele Filarmonicilor din Izmir, Adana şi Eskişehir. În 2013, a primit distincţia „Dirijorul anului" în cadrul Premiilor de Operă oferite de Clubul Lyons Turcia.
De-a lungul activităţii sale profesionale, Vladimir Lungu a avut ocazia să lucreze cu personalităţi ale lumii muzicale, dintre care îi amintim pe Ştefan Ruha, José Cura, George Petean, Bülent Bezdüz, Ayhan Baran, Felicia Filip, Irek Mukhamedov, Mehmet Balkan, Alexander Markov, Idil Biret, Gülsin Onay, Gottlieb Wallisch, Flavio Trevisan, Vincenzo Grisostomi Travaglini.
Concertul va avea loc vineri, 3 martie 2017, la ora 19, pe scena Colegiului Academic.