Expoziţiile Muzeului de Artă, însoţite de ghidaje explicative gratuite. Prima pe listă: sculptura lui Ionel Tănase FOTO

Expoziţiile Muzeului de Artă, însoţite de ghidaje explicative gratuite. Prima pe listă: sculptura lui Ionel Tănase FOTO
Directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Călin Stegerean, a anunţat ieri în cadrul vernisajului expoziţiei de sculptură "Amintiri inocente", semnată de profesorul UAD Ionel Tănase că începând de anul acesta, expoziţiile muzeului clujean vor fi însoţite de ghidaje explicative gratuite.
">

Ghidajele sunt disponibile începând cu data de 9 februarie 2013, iar în acest sfârşit de săptămâmă sunt valabile pentru Galeria Naţională unde sunt expuse lucrări de artă românească din secolele XVI-XX, cu opere reprezentative ale artiştilor Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza şi pentru expoziţia de sculptură „Amintiri inocente" a artistului Ionel Tănase.

"Pentru publicul de toate nivelurile, în afara ghidajelor curente care se realizează contra cost în Galeria Naţională, Muzeul de Artă Cluj-Napoca lansează începând cu data de 9 februarie 2013 un program de ghidaje gratuite care vor avea ca obiect Galeria Naţională şi, pentru prima dată, unele expoziţii temporare. Ghidajele sunt organizate la sfârşitul fiecărei săptămâni, în zilele de sâmbătă şi duminică, astfel: Galeria Naţională: ora 15, Expoziţie temporară: ora 16. Număr de locuri disponibile/ghidaj: 30", spune directorul Muzeului de Artă.

Participanţii au obligativitatea achiziţionării unui bilet de intrare în expoziţiile pentru a căror prezentare ghidată optează.

De asemenea, Muzeul de Artă Cluj-Napoca va amplifica în anul 2013 cantitatea şi conţinutul programelor educative pentru publicul de toate nivelurile: "vor fi lansate noi programe educative destinate elevilor liceelor de artă, se va intensifica colaborarea cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj în vederea atragerii cadrelor didactice şi a elevilor din celelalte şcoli şi licee ale judeţului spre evenimentele organizate la muzeu. Continuă programul de conferinţe dedicate artelor „Lecţie deschisă", programul „Autoportret", dedicat întâlnirii publicului cu artişti contemporani şi s-a reluat programul de colocvii pe teme culturale „Întâlnire la muzeu".

Amintiri inocente- Expoziţie de sculptură Ionel Tănase

"Expoziţia prezintă o selecţie de sculpturi-instalaţii inspirate de obiecte pe care, în mod obişnuit, le ignorăm tocmai datorită banalităţii rezultate din uzul lor cotidian: ochelari, pensule, un tirbuşon, o pipă etc. Realizarea lor supradimensionată în această expoziţie exprimă însă gradul de importanţă pe care unele obiecte pot să-l dobândească, fie prin dependenţa de acestea, de cele mai multe ori ignorată, fie prin investirea lor subconştientă cu funcţia de jaloane ale existenţei noastre. Ele pot fi în egală măsură deconspiratoare ale unui profil personal ascuns, al unui spaţiu confidenţial care se dezvăluie tocmai prin lucrurile mărunte, specifice, care-l populează. Fără să fie deloc inocente în această cheie de lectură, doar într-un sens ironic care se revelează pe parcursul vizitării expoziţiei, lucrările sunt ilustrative pentru folosirea mijloacelor artistice prin care generalul este exprimat de particular, ansamblul de detaliu", explică criticul de artă, Oliv Mircea.

Pentru a duce la bun sfârşit această expoziţie, artistul a avut nevoie de 5 ani de zile. La vernisajul de ieri au participat directorul Muzeului de Artă, Călin Stegerean, poetul Ioan Mureşan, artistul Ioan Sbârciu (căruia artistul a ţinut să îi mulţumească în mod special pentru susţinere şi îndrumare, fiind profesorul care şi-a pus cel mai mult amprenta în formarea sa artistică), dar şi un public numeros format mai ales din studenţi UAD.

"E fenomenal ce a făcut aici. Ar trebui să vină mai multă lume să vadă. Mă bucur că sunt aşa smulţi tineri", a spus o doamnă la vârsta a doua. "E chiar tare, îmi aduce aminte de copilărie. Nu ştiu exact ce a vrut să zică autorul, dar e clar că noi ca public putem interpreta lucrările în multe feluri. Uite asta (o sculptură cu condimente) poate să însemne seara şi piperul din viaţă", a spus o tânără prezentă şi ea la vernisaj.

Ionel Tănase (n.1959) a absolvit Institutul de Arte Plastice "Ion Andreescu", secţia sculptură. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Romania - Filiala Cluj şi conferenţiar universitar la Universitatea de Artă şi Design Cluj, Departamentul Sculptură, restaurare - conservare, unde activează din anul 1992.
Are lucrări de artă monumentală în spaţii publice la Targovişte, Carei, Bistriţa, Moldova-Nouă, Bălan - jud. Sălaj şi Cluj-Napoca.

Din anul 1988 a participat la mai multe expoziţii colective şi de grup în ţară şi în străinătate.

 

 

 

Comenteaza