Filmul la care s-a muncit opt ani şi a costat cât cinci pelicule la un loc, "Undeva la Palilula", are premiera diseară la Cluj VIDEO

Filmul la care s-a muncit opt ani şi a costat cât cinci pelicule la un loc,
Filmul "Undeva la Palilua", ce va fi prezentat astăzi, în cadrul unor proiecţii speciale la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, reprezintă o noutate în domeniul cinematografiei din România, prin amploarea proiectului şi abordarea specifică regizorului Silviu Purcărete.

"Este o producţie de proporţii foarte mari, cam de cinci ori cât una obişnuită. A durat mult mai mult decât în mod obişnuit până filmul a intrat în faza de producţie. În mod normal, un film beneficiază de doi ani de pregătire. La fimul acesta a durat mult mai mult. Tudor Giurgiu (producătorul filmului, n.red.) a început să lucreze cu Silviu Purcărete din 2004, dar domnul Purcărete lucrase dinainte la proiect. Bugetul este mult mai mare decât în mod obişnuit, iar pe de altă parte, am experimentat tot filmul. Sunt foarte multe efecte speciale. Personal, nu ştiu când am mai văzut atât de multe. Filmul a fost pentru toţi o mare luptă şi cred că pentru cei care au lucrat pe fiecare departament a fost ca un fel de doctorat, de aceea este ceva unic şi nemaifăcut până acum", a subliniat Oana Giurgiu, producător executiv la Libra Film, casa de producţie a peliculei.

Filmul a beneficiat de un buget de 1,6 milioane de euro, conform reprezentantei Libra Film.

Pe de altă parte, aceasta a precizat  că filmul va fi prezentat în cadrul "Producţiilor Româneşti" la festivalul internaţional de film Transilvania (TIFF) din acest an, dar nu şi în competiţie, întrucât reprezentanţii casei de producţie sunt implicaţi şi în organizarea festivalului.

Protagonistul producţiei este actorul clujean Aron Dimeny, de la Teatrul Maghiar de Stat, instituţie unde este programată premiera, diseară, în prezenţa regizorului. Dimeny a menţionat că şi din punctul său de vedere, filmul are cu totul altă abordare decât cele întâlnite în mod obişnuit, mărturisind că Silviu Purcărete să află pe lista sa scurtă de regizori preferaţi, cu care ar colabora la orice proiect pentru care ar fi solicitat de acesta.

Autorul coloanei sonore, Vasile Şirli, a subliniat că povestea filmului a pornit de la mai multe relatări ale doctorului Dragoş Serafim, un renumit pediatru, relatări pline de inteligenţă şi umor, "retransformate" apoi de Slviu Purcărete în maniera sa specifică. "Avem de face cu o privire asupra lumii a unui om inteligent şi cu simţul umorului, cult (doctorul Dragoş Serafim, n.red.) deoarece în perioada aceea, '50-'60 se cultiva gustul pentru carte, în special pentru clasici. El a adăugat relatărilor şi modul în care a trăit acei ani '60. La aceasta se adaugă transpunerea lui Silviu Purcărete. Filmul prezintă povestea transformată de povestitor şi retransfromată de realizator", a subliniat Vasile Şirli.

Filmările la "Undeva la Palilua" au fost realizate, cu o singură excepţie, în interior, într-o hală din Bucureşti şi au implicat foarte mulţi actori şi figuranţi.

Filmul va fi prezentat astăzi, de la orele 17, respectiv 20, în cadrul unor proiecţii de gală, la Teatrul Maghair de Stat din Cluj-Napoca. Proiecţia de la ora 20 va fi urmată de discuţii cu protagoniştii, fiind aşteptat inclusiv regizorul filmului Silviu Purcărete.

"Undeva la Palilula" spune povestea lui Serafim, un tânăr doctor care primeşte repartiţie pe termen scurt la spitalul din Palilula, urmare a decesului precedentului medic pediatru, nea Pantelică. Serafim se adaptează treptat lumii din oraş şi ajunge, într-un final, fără voia sa, să-i aparţină. Palilula este un orăşel pierdut undeva pe harta ţării. Acolo, nu se ştie prea bine dacă oamenii mint, visează sau trăiesc cu adevărat. În spital, bolnavii sunt perfect sănătoşi, iar una dintre distracţiile lor preferate este să asiste la disecţiile de la morgă. Restul populaţiei e imbecilă şi fermecătoare, izolată pentru eternitate în beţie, petreceri şi orgii. Schimbările de regimuri politice, morţile, incendiile şi inundaţiile, nici una dintre aceste modificari majore, zguduitoare, ale lumii exterioare nu îi perturbă. Alternativ agitaţi şi puturoşi, fericiţi şi melancolici, sunt mereu acolo, împreună, în centrul lumii, pe terasă cu oleandri, la spital şi la hotelul Boema.

Silviu Purcărete este unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din România şi Europa. Are o experienţă de peste 30 de ani în domeniu şi a realizat spectacole memorabile în special la Teatrul Naţional din Craiova şi la cel din Sibiu. Este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa, detinător al Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală în 1995 şi Premiul pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada. Spectacolul Faust realizat la Teatrul Naţional Radu Stanca Sibiu a fost unul din capetele de afiş ale Festivalului de la Edinburgh 2009, cel mai mare eveniment de gen din lume.

 

Comenteaza