Gala de închidere Comedy Cluj 2013: râsete, emoție, aplauze FOTO/VIDEO

Gala de închidere Comedy Cluj 2013: râsete, emoție, aplauze FOTO/VIDEO
Clujenii au umplut sâmbătă seară sala de proiecții a cinematografului Florin Piersic cu ocazia Galei de Închidere a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj, ediția a cincea.

Oficialitățile și personalitățile clujene nu au făcut coadă la acest eveniment, deși nu trebuie trecută cu vederea prezența în sala de cinema a directorului regional al Institutului Francez din Cluj-Napoca, Benoit Bavouset sau a fostului primar interimar al municipiului Cluj-Napoca, Radu Moisin. Cinematograful s-a umplut însă de cinefili de toate vârstele, care s-au bucurat de spectacolul oferit de organizatorii Comedy Cluj.

În deschiderea galei, pe scenă a urcat directorul festivalului, Horaţiu Dan, care a mulțumit atât echipei și voluntarilor Comedy Cluj pentru munca depusă, cât și publicului ce a avut curiozitatea să vadă măcar o parte din cele peste 130 de filme proiectate în 10 zile de festival, la Cinema Florin Piersic, Cinema Victoria sau Casa TIFF. Programul din acest an al Comedy Cluj a inclus și proiecții speciale la Salina Turda, expoziții, workshopuri cu profesioniști din industria cinematografică internațională și piesa de teatru „D'ale carnavalului" în regia lui Silviu Purcărete.

Primul premiu acordat în cadrul galei a fost Premiul Publicului pentru filmul "Quartet" (2012), în regia lui Dustin Hoffman.

Au urmat apoi premiile pentru scurtmetraje, juriul acestei categorii fiind compus din 40 de spectatori: Cel mai bun scurtmetraj studenţesc: Pui pentru Karl / Huhn für Karl (Germania, 2012, regia Jan Liedtke) și Cel mai bun scurtmetraj independent: Frank-Étienne (Franţa, 2012, regia Constance Meyer. 

În cursa pentru marele trofeu Comedy Cluj 2013 au fost înscrise 10 titluri din 8 țări: Enough Said (SUA, r. Nicole Holofcener), Song for Marion (Marea Britanie, r. Paul Andrew Williams), Quartet (Marea Britanie, r. Dustin Hoffman), Reality (Italia, r. Matteo Garrone), Road North (Finlanda, r. Mika Kaurismäki), Russendisko (Germania, r. Oliver Ziegenbalg), Matterhorn (Olanda, r. Diederik Ebbinge), English Vinglish (India, r. Gauri Shinde), Paulette (Franța, r. Jérôme Enrico) și Populaire (Franța, r. Régis Roinsard).

Juriul a fost prezidat de Maja Bogojević, fondatorul şi redactorul şef al primei reviste de film din Muntelegru-Camera Lucida, decan şi lector al Universităţii Donja Gorica din Muntenegru, dar şi fondator şi preşedinte al secţiunii din Muntenegru al asociaţiei FIPRESCI (anul acesta fiind membră a juriului FIPRESCI la Festivalul de la Cannes). Alături de ea, cei care au decis câştigătorii acestui an sunt: Dan Burlac, unul dintre cei mai de succes producători din România și câștigător în calitate de coproducător al Leopardului de Aur pentru cel mai bun film la Festivalul de la Locarno 2013, Simone Fenoil directorul departamentului de Proiecte Europene la Scuola Holden din Torino, Ksenia Koltsova colaboratoare timp de 10 ani pentru festivaluri internaţionale de film din Rusia și Oscar Alonso, responsabil de festivaluri şi subvenţii la cea mai mare distribuitor european de filme spaniole și sud-americane, Latido Films.

Fiecare membru din juriu a înmânat câte un premiu: pentru scenariu, regie, interpretare și cel mai bun film.

Cel mai bun film: Paulette (Franţa, 2012, regia Jérôme Enrico)
Cea mai bună regie: Matteo Garrone - Realitate / Reality (Italia, 2012)
Cel mai bun scenariu: Régis Roinsard, Daniel Presley, Romain Compingt - Populaire (Franţa, 2012, regia Régis Roinsard)
Cea mai bună interpretare (rol principal): Ton Kass - Matterhorn (Olanda, 2013, regia Diederik Ebbinge).

Paulette (2012)- Paulette este o văduvă pensionară, cu o pensie mică, uitată de lume, care locuiește într-un cartier parizian la marginea marii metropole, unde traficul și furtul din magazine sunt la ordinea zilei. Într-o zi, în timpul unei urmăriri a poliției și traficanți, Paulette întâlnește un pachet de hașiș. Acel moment a marcat începutul acestui personaj pustiu și nefericit, supraviețuirea în lumea de traficanților.Ea a fost cofetăreasă și darul ei pentru gătit sunt pregnante în găsirea unei idei originale de a exercita vechiul talent cu cel nou...

Premiul i-a fost înmânat regizorului Jérôme Enrico, care a mărturisit că înainte să vină la festival nu știa nimic despre Cluj.

În cadrul galei de închidere a fost decernat şi Premiul de Excelenţă oferit anul acesta în dublu exemplar cuplului tată-fiică Amza şi Oana Pellea. Regizorul Mihai Măniuţiu, directorul Teatrului Naţional Cluj-Napoca, a trecut în revistă munca și cariera celor doi mari actori, într-un lung discurs ce a emoționat-o pe Oana până la lacrimi. Emoția a fost completată de un colaj de imagini foto/video din cele mai cunoscute pelicule ale cuplului tată-fiică, Amza și Oana Pellea.

"Accept să împart acest premiu cu tata, excelența îi aparține în totalitate. Sunt 30 de ani de când el nu mai este printre noi, însă felul lui de a fi, felul în care juca...în prim-plan va fi mereu el, apoi eu. Cu multă vin din spate să nu-i fac de râs moștenirea. Este excepțional că după 30 de ani lumea mă oprește pe stradă cu lacrimi în ochi să-mi spună că le este dor de el. E premiul lui, seara lui. Mulțumesc în numele lui și umil în numele meu", a mai spus actrița.

Seara s-a încheiat cu un cine-concert de excepție, care a purtat publicul clujean prin filmografia lui Charlie Chaplin, în contextul în care anul viitor va avea loc centenarul nașterii personajului Charlot. La clapele pianului s-a aflat marele cineast, restaurator şi muzician Serge Bromberg. Acesta le-a explicat celor prezenți la eveniment de ce filmele pe peliculă veche sunt atât de greu de conservat: rolele în cauză se degradează repede și ard ușor. făcut chiar și o demonstrație publică, dând foc unei astfel de pelicule.

De asemenea, în cadrul cine-concertului a fost proiectat un scurtmetraj rar al lui Max Linder, mentorul lui Chaplin.

 

 

Etichete
Comenteaza