Guvernul va plăti restul de 10 milioane de euro pentru "Cuminţenia Pământului"

Guvernul va plăti restul de 10 milioane de euro pentru
Guvernul a aprobat miercuri ordonanţa potrivit căreia va completa suma de 11 milioane de euro pentru achiziţionarea operei lui Brâncuşi "Cuminţenia Pământului", actul normativ stabilind crearea unui fond special pentru cumpărarea altor opere în viitor, au precizat surse guvernamentale.

În condiţiile în care, în urma campaniei de subscripţie publică, s-a strâns peste un milion de euro din donaţii, Guvernul va achita restul de 10 milioane de euro pentru "Cuminţenia Pământului", până la sfârşitul lunii noiembrie.

Fondul special pentru achiziţionarea pe viitor a altor opere va avea la bază un mecanism similar, ce va include şi donaţiile publice. Campania de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia sculpturii, lansată oficial de către Guvenul României şi Ministerul Culturii în mai, s-a derulat până la 30 septembrie, suma totală care trebuia obţinută fiind de şase milioane de euro, dintre care s-au strâns 1,1 milioane.

"Cumințenia Pământului" este o sculptură realizată de Constantin Brâncuși care este clasată în categoria „Tezaur" a patrimoniului cultural național. Sculptura prezintă o femeie concentrată asupra ei însăși sugerând o filosofie a lui Brâncuși anterioară creștinismului. Este realizată din calcar crinoidal prin tehnica cioplirii.

A fost expusă inițial în 1910 la Muzeul Național de Artă al României, stârnind reacții contradictorii, dar în cele din urmă a fost acceptată. Sculptura este în prezent evaluată la 20 milioane de euro şi face parte dintr-o colecție bucureșteană privată, dar a fost scoasă la vânzare.

Comenteaza