Ion Caramitru, actorul premiat la Cluj pentru întreaga activitate: "Şcolile de teatru au decăzut"

Ion Caramitru, actorul premiat la Cluj pentru întreaga activitate:
Ion Caramitru a urcat pe scena Festivalului Internaţional de Film Transilvania pentru a primi un trofeu de seamă: pentru întreaga activitate, o viaţă petrecută în lumea teatrului şi a filmului în care a avut ocazia să joace roluri celebre, dar şi să refuze orice proiect prost.

Ca actor şi fost ministru al Culturii, ce vă doriţi pentru tinerii actori de astăzi?

Ion Caramitru: Locuri de muncă. Din păcate, de patru ani trăim în această nebunie, să nu putem angaja oameni în teatru. Eu aş angaja acum 20 de tineri. La ultimul concurs, acum cinci ani, s-a mai putut şi am angajat şapte, aveam şapte posturi. Acum am peste 20 la coadă. Sunt foarte mulţi absolvenţi, ceea ce nu e prea bine. Câte centre universitare, atâtea şcoli de teatru sunt. Şcolile au decăzut. Sunt sute, mii de actori tineri fără angajament. Pe vremea noastră erau două şcoli, una la Bucureşti, alta la Târgu Mureş, şi repartizarea se făcea din oficiu. Ce le doresc? Să îşi găsească un loc de muncă.

Tema festivalului de anul acesta este "TIFF cu filme m-o hrănit, le-am mâncat pân-am murit". V-aţi uitat vreodată la multe filme la rând?

Nu, nu suport. Nu pot vedea foarte multe filme. Ţin minte când am plecat prima dată într-un turneu de teatru şi am ajuns la Florenţa. Cât am stat acolo, nu am dormit mai deloc, lacom şi doritor să văd cât mai multe. Am intrat în galeriile alea nebune, m-am întors acasă şi am vrut să îmi fac un rezumat mental. Nu mai ţineam minte decât culorile de bază: roşu, verde, galben, nu imaginea în ansamblu. Aşa m-am învăţat minte, de câte ori merg în străinătate şi merg la un muzeu, să nu îl epuizez în acea zi.

Citiţi mai multe pe evz.ro

 

Etichete
Comenteaza