Primul concert al filarmonicii clujene, din 1955, în deschiderea Festivalului Toamna Muzicală Clujeană

Primul concert al filarmonicii clujene, din 1955, în deschiderea Festivalului Toamna Muzicală Clujeană
Artişti români şi străini vor participa, timp de trei săptămâni, la cea de-a 50-a ediţie a Festivalului Toamna Muzicală Clujeană.

Ediţia din acest an a festivalului le este dedicată maeştrilor Antonin Ciolan, Emil Simon, Erich Bergel şi Cristian Mandeal. În programul festivalului sunt incluse şi serate camerale, recitaluri din zona muzicii contemporane, concerte aniversare, o conferinţă despre Dinu Lipatti şi un curs de măiestrie în compoziţie, susţinut de compozitorul Gabriel Irányi.

Festivalului toamnei dedicat muzicii la Cluj începe cu un program special, respectiv primul program al orchestrei clujene, interpretat sub bagheta maestrului Ciolan, la concertul inaugural din decembrie 1955: Richard Wagner - Preludiul operei Maeştrii cântăreţi din Nürnberg,  Sigismund Toduţă - Concertul nr. 1 pentru orchestră de coarde, Serghei Rahmaninov - Concertul nr. 2 pentru pian, în do minor, op. 18, Ludwig van Beethoven - Simfonia a III-a în Mi bemol major, op. 55, Eroica.

Horia Andreescu, dirijorul care va deschide festivalul, a precizat că fiecare lucrare din acest prim concert ales de Antonin Ciolan are un titlu de o importanţă specifică, este un „iureş în crescendo". Despre repetiţia primul concert al Orchestrei Filarmonicii din Cluj, Gheorghe Muşat - membru fondator al orchestrei - a declarat, în cadrul conferinţei de presă: „Prima repetiţie pentru acest program a avut loc în sala mică a Operei Române, iar orchestra era alcătuită, la vremea aceea, din instrumentişti de la operă, studenţi de la Conservator şi chiar şi profesori. Maestrul Antonin Ciolan ne-a spus că trebuie să cântăm mai în crescendo, ca la Viena, dar pentru că pe vremea aceea nu prea puteai da referinţe vestice, maestrul a completat... şi ca la Moscova".

Sâmbătă, 8 octombrie, Trio Diogenis, format tineri talentaţi - Maria Marica, Cornelius Zirbo şi Cadmiel Boţac, vor interpreta, pe scena Academiei de Muzică „Gheorghe Dima", lucrări de Luigi Boccherini, Edvard Grieg şi Felix Mendelssohn.

Săptămâna viitoare va începe în forţă, cu o conferinţă dedicată lui Dinu Lipatti - Beyond the Studio. The Hunt for Recordings of Dinu Lipatti, susţinută de canadianul Mark Ainley, unul dintre cei mai pasionaţi cercetători ai lui Dinu Lipatti. Seara de luni îi este dedicată compozitorului Sigismund Toduţă.

Miercuri, 12 octombrie, Colegiul Academic îşi va deschide porţile din nou, dar de data aceasta pe scenă nu va mai fi o orchestră şi un cor, ci... O voce. O lăută. O chitară, potrivit numelui recitalului ce va fi susţinut de Claudia Codreanu şi Costin Soare.

Festivalul va continua apoi cu un concert simfonic In memoriam Emil Simon, care-l readuce la pupitrul orchestrei pe maestrul Lawrence Foster şi la pian pe îndrăgitul Dan Grigore.

După concerte simfonice, serate camerale şi aniversări, festivalul va continua cu două seri dedicate muzicii contemporane. Mircea Ardeleanu vine la Cluj-Napoca, alături de pianistul Cristian Petrescu, în cadrul evenimentului Servus Darmstadt. Cei doi vor cânta lucrări compuse în secolul al XX-lea, de Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen, Yannis Xenakis, John Cage şi Liviu Glodeanu. După o seară ce promite mai mult descoperiri muzicale, pe 19 octombrie clujenii sunt invitaţi să redescopere Biserica Piaristă şi să ascultate Muzică modernă la instrumente vechi, într-un recital susţinut de Ansamblul Baroc Transylvania, in memoriam Erich Bergel.

În această ediţie, Cvartetul Transilvan revine pe scena festivalului, acompaniaţi de această dată de contrabasistul Dorin Marc şi de pianistul Daniel Goiţi.

Al treilea concert cap de afiş din festival îi este dedicat maestrului Erich Bergel. Corul şi Orchestra vor interpreta, sub bagheta dirijorului Mihail Agafiţa, în primă audiţie absolută, lucrarea Vocile nopţii/Les voix de la nuit 2 de Adrian Pop, acesta din urmă fiind aniversat în 22 octombrie, printr-un recital susţinut de Ansamblul AdHOC şi soprana Mihaela Maxim.

În 24 octombrie, ansamblul SonoMania vine pentru prima dată la Cluj, sub conducerea muzicală a Dianei Rotaru.

Ziua de 26 octombrie îi este dedicată compozitorului de origine română Gabriel Irányi, care va susţine la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" un curs de măiestrie şi ale cărui lucrări vor putea fi ascultate în aceeaşi seară, în Sala Studio a AMGD, în interpretarea soliştilor Hector Lopez, Vlad Răceu, Zsolt Török şi Silvia Sbârciu.

Festivalul se va încheia pe 28 octombrie sub semnul sărbătorii şi al bucuriei. Sub bagheta dirijor sărbătorit Cristian Mandeal, Orchestra şi Corul filarmonicii vor interpreta Simfonia a IX-a de Beethoven, alături de soliştii Diana Ţugui, Cristina Damian, Tiberius Simu şi Cristian Hodrea, iar pentru că pianul va deveni, până la final de Toamnă Muzicală Clujeană, instrumentul oficial al acestei ediţii, pianista Oxana Corjos este invitată pentru interpretarea Concertului nr. 2 pentru pian de Brahms.

Biletele la concertele din cadrul festivalului au fost puse deja în vânzare, atât online, pe biletmaster.ro, cât şi la agenţia de bilete a filarmonicii care se află la parterul Casei de Cultură. Pe lângă Colegiul Academic, concertele vor avea loc şi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" şi la Biserica Piaristă.

Preţurile sunt următoarele: 25 lei - 13 lei reducere (elevi, studenţi şi pensionari) pentru concertele incluse în abonament; 40 lei - 20 lei reducere (elevi, studenţi şi pensionari), pentru concertele extraordinare, iar abonamentele ajung la 400 lei, respectiv 200 lei cu reducere.

 

 

Comenteaza