"Purim", la Muzeul Etnografic din Cluj
- Scris de Ziua de Cluj
- 23 Mar 2016, 11:11
- Cultură
- Ascultă știrea

Povestea Purimului, care a avut loc acum 2.300 de ani, este înregistrată în "Cartea Esterei", pe care evreii trebuie să o asculte cu această ocazie. Eroii din povestea Purimului sunt Estera, o tânăra evreică din Persia, şi Mordechai, unchiul ei mai în vârstă, care o crescuse.
Regele Persiei, Achasverush, se înfurie pe soţia lui, regina, în timpul unei petreceri, şi pune ca aceasta să fie executată. Atunci regele caută o nouă soţie şi se îndrăgosteşte de Estera, pe care o ia de nevastă fără să-şi dea seama că este evreică. Personajul negativ este unul din sfetnicii regelui, Haman, care este antisemit. Haman îi urăşte pe evrei şi plănuieşte să-i distrugă pe toţi, pentru că Mordechai, unchiul Esterei, refuză să i se închine.
Haman îi declara regelui Achashverush: "Există un popor care este răspândit printre toate popoarele din toate provinciile regatului tău. Legile lor sunt diferite de legile altor naţiuni şi nu respectă decretele regale; în concluzie, nu se cade că domnia ta, regele, să-i toleraţi".
Estera 3:8. Haman pune la cale un complot pentru a-i extermina pe toţi evreii din regat. Mordechai vine atunci la Estera şi o roagă să-şi folosească poziţia influenţă pentru a-i vorbi regelui în numele evreilor. De obicei, nu i te puteai adresa regelui decât dacă acesta te chema la el. Pedeapsa pentru a te fi adresat regelui fără să fi fost chemat era moartea.
Regina Estera se hotărăşte să se adreseză regelui oricum, dar mai întâi se pregăteşte ţinând post timp de trei zile (vezi mai sus Postul Esterei în partea a IV a). Regele Achasverush o întâmpina totuşi cu bunăvoinţa pe Estera, când această i se adresează fără a fi fost invitată, şi apoi îi spune că este evreică şi că Haman încearcă să o omoară pe ea şi pe poporul ei. Regele o ascultă cu înţelegere şi poporul evreu este salvat în timp ce Haman este spânzurat pe spânzurătoarea pe care el o pregătise pentru a-l omorî pe Mordechai.
Înţelesul cuvântului "Purim" este "sorţi", care se referă la loteria folosită de Haman pentru a alege o dată pentru a-i extermina pe evrei. Purim este de multe ori considerat cea mai veselă sărbătoare a iudaismului.
În timpul Purimului se obişnuieşte că oamenii să se mascheze, să organizeze carnavaluri, să pună în scenă piese, toată lumea să sărbătorească şi să mănânce delicatese. O delicatesă obişnuită pentru Purim este Humentaschen (buzunarele lui Haman). Aceste prăjiturele tringhiulare umplute cu gem sau seminţe de mac, miere şi nuci, trebuie să reprezinte pălăria cu trei colţuri a lui Haman.