Renumitul regizor Claude Lelouch, onorat azi la TIFF

Renumitul regizor Claude Lelouch, onorat azi la TIFF
Unul dintre cei mai influenţi regizori europeni, Claude Lelouch va primi astăzi la TIFF premiul pentru întreaga carieră, în cadrul proiecţiei celui mai cunoscut film al său.

Renumitul regizor francez Claude Lelouch este prezent astăzi la TIFF pentru a primi premiul pentru întreaga carieră. Distincţia îi va fi acordată în cadrul proiecţiei celui mai cunoscut film al său, "Un bărbat şi o femeie" (câştigător al marelui premiu la Festivalul de la Cannes şi a două Oscaruri), programat de la ora 20:30 la cinema Florin Piersic. Alte două proiecţii ale lui Lelouch pot fi văzute în cadrul festivalului.

Regizorul francez Claude Lelouch, în vârstă de 74 de ani, participă în această dimineaţă la o conferinţă de presă, iar de la ora 20:30 va fi prezent la cinematograful Florin Piersic, unde va avea loc proiecţia peliculei sale "Un bărbat şi o femeie". "Filmul de dragoste premiat cu Palme d'Or şi cu două Oscaruri, în 1966, l-a propulsat printre cele mai influente nume ale cinematografiei europene", precizează reprezentanţii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). În cadrul proiecţiei speciale de astăzi, ce va fi difuzată pentru singura dată pe parcursul festivalului, regizorul francez va primi premiul pentru întreaga carieră. Alte două filme ale sale, "Unii şi alţii" şi documentarul "De la un film la altul" rulează în cadrul actualei ediţii a festivalului. "Unii şi alţii" a fost proiectat ieri la cinema Arta. Filmul are în centru istoria a patru familii de origini diferite, franceză, rusă, germană şi americană, în intervalul anilor '30 - '80.

Ceea ce intersectează destinele reprezentanţilor mai multor generaţii din cele patru familii sunt în primul rând pasiunea pentru muzica şi dansul profesionist, respectiv cadrul dramatic al celui de-al Doilea Război Mondial, cu perioada dinainte şi după. Cu câteva mostre de muzică instrumentală şi dans impresionante (coregrafia semnată de celebrul dansator şi coregraf Maurice Bejart) filmul îmbină plasticitatea artei cu poveştile dramatice de viaţă, personală şi profesională, ale membrilor celor patru familii. Deportarea, stigmatul unor acţiuni deformate de contextul războiului, sentimentul ratării, dar mai ales pasiunea pentru muzică şi dans, transmisă de la o generaţie la alta sunt câteva din coordonatele poveştii. Alături de "Un bărbat şi o femeie", "Unii şi alţii" este considerat unul din titlurile de referinţă ale lui Claude Lelouch. Din distribuţie fac parte, între alţii, Geraldine Chaplin şi Fanny Ardent.

O filmografie cu peste 40 de titluri

Regizor, producător şi scenarist, Claude Lelouch a realizat până în prezent peste 40 de filme, între cele mai reprezentative numărându-se "Un homme et une femme / Un bărbat şi o femeie", "Les uns et les autres / Unii şi alţii", "Vivre pour vivre" "Le voyou", "Partir, revenir", "L'aventure c'est l'aventure". A debutat în cinematografie în perioada 1957-1960, iar cel mai recent film este documentarul "De la un film la altul", realizat în 2011, ce poate fi văzut la TIFF. Claude Lelouch a fost căsătorit de patru ori, fiind tată a şapte copii.

 

Etichete
Comenteaza