Violonistul Alexander Sitkovetsky revine pe scena Filarmonicii Transilvania

Violonistul Alexander Sitkovetsky revine pe scena Filarmonicii Transilvania
József Horváth va dirija concertul Filarmoncii din Cluj-Napoca de vineri, 10 iunie. Pe scena Colegiului Academic e invitat şi tânărul violonist Alexander Sitkovetsky, care va interpreta "Concertul pentru vioară, în sol minor", de Max Bruch. Din programul serii fac parte şi uvertura operei "Der Freischütz", de Carl Maria von Weber, şi "Simfonia nr. 4, în Mi bemol major", compusă de Alexander Glazunov.

József Horváth a studiat dirijat cor la Academia de Muzică Gheorghe Dima, cu Florentin Mihăescu, Cornel Groza şi Gheorghe Victor Dumănescu. În anul 2001, a absolvit, în cadrul aceleiaşi instituţii, a doua specializare, dirijat orchestră, sub îndrumarea lui Petre Sbârcea.

După terminarea studiilor, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Christfried Brödel, János Fürst, George Pehlivanian, Ghennady Rojdestvensky şi Kurt Masur. Evoluţia profesională i-a fost influenţată în mod semnificativ şi de participarea sistematică la repetiţiile şi concertele maeştrilor Claudio Abbado, Rudolf Barshai, Sir Colin Davis, Adam Fischer, Gianluigi Gelmetti, Valery Gergiev, Philippe Herreweghe, Leonard Slatkin, Pinchas Steinberg, Jesús López-Cobos şi George Prêtre.

Începând din octombrie 1999, este dirijor al Operei Maghiare, iar din noiembrie 2006 al Operei Naţionale Române din Cluj. Ca dirijor invitat a condus Orchestrele Filarmonicilor din Arad, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Satu-Mare, Sibiu, Timişoara, Ploieşti, Târgu-Mureş, Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti, Operele Naţionale din Bucureşti şi Iaşi, Corul Radiodifuziunii din Budapesta şi Orchestra Simfonică RTVE din Madrid, Spania.

Este fondator şi director artistic al Orchestrei Classica din Cluj-Napoca, prin care doreşte să promoveze tinerii muzicieni din Transilvania.

Născut la Moscova, într-o familie cu o tradiţie muzicală îndelungată, Alexander Sitkovetsky a debutat la vârsta de opt ani, imediat după aceea fiind admis la Şcoala Menuhin. Yehudi Menuhin a fost inspiraţia sa de-a lungul anilor de şcoală, cei doi interpretând adesea, printre altele, "Dublul concert de Bach", duete de Bartók la St. James's Palace sau "Concertul" de Mendelssohn, sub bagheta marelui artist.

Sitkovetsky a colaborat cu Orchestra Filarmonicii Olandeze,Orchestra Philharmonia, Royal Philharmonic, English Chamber Orchestra, Konzerthaus Orchester Berlin, Filarmonica din Bruxelles, Orchestra de Cameră a Uniunii Europene, Orchestra Simfonică din Malmo, Academy of St. Martin's in the Fields, Orchestra Simfonică din Sankt Petersburg, Opera Naţională Galeză sau BBC Concert Orchestra.

Printre dirijorii cu care a cântat regăsim nume ca Sir Mark Elder, Yakov Kreizberg, Dmitri Sitkovetsky, Denis Russell Davies, Andrew Sewell, Alexander Dmitriev, George Hanson şi Joseph Swensen.

În stagiunea 2014/2015, violonistul a concertat în compania Royal Philharmonic Orchestra, a Orchestrei Simfonice din Sankt Petersburg şi a Filarmonicii din Bruxelles, dar şi cu London Mozart Players şi cu Orchestra de Cameră a Australiei. În această stagiune, a debutat la Bruxelles, Poznan, Santa Cruz (Bolivia) şi Sankt Petersburg şi la festivalurile din Verbier şi Lockenhaus.

Înregistrările lui Alexander au fost lansate sub numele caselor de discuri Angel/EMI, Decca, Orfeo, Onyx şi Avanti Classics şi includ, printre altele, Dublul concert de Bach împreună cu Julia Fischer şi Concertul pentru vioară de Andrzej Panufnik.

În 2011, violonistul a fost distins cu Premiul I la Concursul Trio di Trieste, împreună cu pianistul Wu Qian, cu care, ulterior, a concertat în întreaga Italie şi la Carnegie Hall. Anul acesta a primit, împreună cu pianista Wu Qian, prestigiosul „Emerging Artist Award", oferit de Chamber Music Society of Lincoln Center din New York.

Muzica de cameră se află printre preocupările principale ale lui Alexander. Este membru fondator al Sitkovetsky Piano Trio, împreună cu Wu Qian şi violoncelistul Leonard Elschenbroich, ansamblu cu care a câştigat numeroase premii, printre care Mecklenburg Vorpommern Kammermusik şi cu care a concertat peste tot în Marea Britanie, dar şi în Europa, inclusiv la Frankfurt Alte Oper, Concertgebouw Amsterdam şi Wigmore Hall din Londra.

A colaborat cu artişti precum Janine Jansen, Maxim Rysanov, Alexander Chaushian, Misha Maisky, Natalie Clein, Eric Le Sage, Polina Leschenko, Julian Rachlin sau Boris Brovtsyn. De asemenea, interpretează frecvent şi cu Ansamblurile Razumovsky şi RARO.

Concertul începe la ora 19:00, iar un bilet de intrare costă 20 de lei.

Comenteaza