Ziua porţilor deschise, la Castelul Banffy

Ziua porţilor deschise, la Castelul Banffy
Ziua porţilor deschise la Castelul Banffy din localitatea clujeană Bonţida, cu ocazia Zilei Internaţionale a Monumentelor şi Siturilor.

În data de 30 aprilie, la ora 11:00, va avea loc vernisajul expoziţiei 21, instalație plasată pe cele 21 de ferestre ale clădirii principale cu vedere spre curtea interioară a castelului: 21 de lucrări care vor răspunde sau se vor raporta în mod direct sau metaforic la câte un secol al erei noastre. Suita de lucrări se va constitui într-un "inside-out museum", într-un muzeu întors pe dos.

Înăuntrul devine afară, trecutul devine, prin reinterpretare, prezent. Lucrările sunt realizate de studenții Departamentului Fotografie-Video-Procesare computerizată a imaginii din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca sub coordonarea lect. univ. Dr. Kalló Angéla.

După vernisaj clujenii sunt invitaţi să descopere istoria castelului prin vizite ghidate în limba română (orele 12.00 şi 15.00) şi maghiară (orele 13.00 şi 16.00).

Se poate vizita şi Centrul de Arte şi Meşteşuguri, lansat în toamna anului trecut. Acesta include spaţii de expoziţii, un spaţiu multifuncţional, dar şi zone pentru workshop-uri, atât la interior, cât şi în curte. Amenajările vor rămâne în clădirea principală a castelului preţ de cini ani. Implementarea proiectelor a costat 10.000 de euro, bani de la Uniunea Europeană.

Castelul Bánffy (în maghiară Bonchidai Bánffy-kastély) este un ansamblu arhitectonic construit de această familie în comuna Bonțida. Nucleul complexului de edificii e renascentist, extinderile ulterioare au fost făcute în sec. al XVIII-lea în stil baroc, iar în sec. al XIX-lea, în stil romantic (inclusiv galeria neogotică de la 1890).

Ansamblul a fost concesionat pe 50 de ani de la familia Banffy, înţelegerea fiind ca fundaţia să continue munca de restaurare şi după această perioadă. Aproape 3 milioane de euro, din care 1 milion de euro de la UE, au fost atraşi în ultimii 20 de ani în Bonţida, conform unui grafic prezezentat de Transylvania Trust în cadrul unei conferinţe care avea ca temă valorificare castelelor Transilvaniei.

Domeniul găzduieşte anual mai multe festivaluri, între care amintim TIFF, Electric Castle, Zilele Barock. O parte din banii câştigaţi din vânzarea biletelor de acces sunt merg către restaurarea castelului. De asemenea, la fiecare sfârşit de săptămână, porţile castelului sunt dechise şi pentru turişti există posibilitate de tururi ghidate gratuite.

În 2016, Bonţida a fost numit "Sat cultural al României".

 

Etichete
Comenteaza