Foto Cum a fost la Festivalul ”Jocu’ de pe Câmpie” de la Mociu. Au participat sute de oameni
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 02 Sep 2024, 14:52
- Eveniment
- Ascultă știrea
Duminică, 1 septembrie 2024, comuna clujeană Mociu a fost gazda celei de-a XXVII-a ediții a Festivalului „Jocu’ de pe Câmpie”, un eveniment emblematic pentru Câmpia Transilvaniei.
Festivalul a reunit o mulțime de participanți, inclusiv fii ai satului și vizitatori, care s-au bucurat de momente artistice deosebite.
Organizat de Primăria și Consiliul Local Mociu, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeâean Cluj, festivalul a început la ora 12:00 cu o paradă impresionantă a portului popular și a călăreților prin centrul comunei. După deschiderea oficială, desfășurată pe scena amplasată în aer liber din parc, participanții s-au bucurat de un spectacol folcloric.
Pe scenă au urcat formații de jocuri tradiționale și ansambluri folclorice de renume din județele Cluj și Mureș. Formația de jocuri și obiceiuri tradiționale „Zorile” din Mociu, acompaniată de Taraful „Zorile”, Formația de jocuri tradiționale din Frata, Asociația „De la lume adunate și înapoi la lume date” - Grupul „Jijicanii”, Formația de dansuri tradiționale „Urca” și Ansamblul de jocuri populare tradiționale „Vaida-Cămăraș” au oferit spectacole captivante. De asemenea, ansamblurile folclorice „Copiii Mociului”, „Miorița”, „Dor Sărmășan”, „Rapsodia Clujană”, „Junii Cetății Dăbâca”, grupul de dansuri populare țigănești din Mociu, dar și „Moștenirea” au contribuit la succesul evenimentului.
Un moment deosebit al festivalului a fost dedicat soliștilor vocali, printre care s-au numărat Valeria și Traian Ilea, Cătălin Nistor, Ovidiu Varian, Radu Arcălean, Liliana Burcă, Claudiu Ciotleuș, Lucia Potra, Melisa Cuc, Voichița Naghi, Mariana Pop, Diana Haja, Denisa Țâțu, Ioana și Ionuț Șuteu, Paul Sâmbotelecan, Irina Pop, Bianca Trif, Laura Petean și Ruxandra Rațiu. De asemenea, cei prezenți au putul urmari evoluția elevilor clasei de canto popular din Mociu, coordonați de prof. Claudiu Ciotleuș, reuniți în Grupul „Grai dulce, strămoșesc”.
Festivalul, prezentat de Grigore Sâmboan, are ca scop de a proteja și promova jocul tradițional și folclorul autentic, demonstrând încă o dată importanța și frumusețea tradițiilor din Câmpia Transilvaniei.
Începând din 1984, când a avut loc prima ediție a festivalului, „Jocu’ de pe Câmpie” a devenit un reper esențial în conservarea tradițiilor folclorice din zonă, aducând la un loc artiști și iubitori ai culturii populare din întreaga regiune. Această ediție a confirmat încă o dată rolul său important în păstrarea și celebrarea patrimoniului cultural local.