Juniorii din IT, atraşi cu salarii de sute de euro

Juniorii din IT, atraşi cu salarii de sute de euro
Companiile informatice se bat în programe de internship, traininguri şi sesiuni de pregătiri în încercarea lor de a atrage studenţi, masteranzi sau absolvenţi.

40 de companii au venit cu posturi disponibile la Târgul de Cariere, aflat în desfăşurare la Cluj. Competiţia pentru specialişti este dublată în standuri de cea pentru studenţii şi proaspăt absolvenţi de tehnologia informaţiei (IT). Plata porneşte de la 300 de euro, dar se poate tripla după dobândirea experienţei, spun cei care recrutează.

PITECH+Plus caută studenţi în ani terminali (III, IV) pentru următoarea dintre cele trei serii de traininguri pe care compania le derulează pe parcursul anului (primăvară, vară, toamnă). O astfel de sesiune de pregătire durează trei luni şi are câte 12 cursanţi, care sunt şi plătiţi în această perioadă. „Căutăm, desigur, şi pesoane cu experienţă, acestea sunt binevenite oricând, dar sunt mult mai greu de găsit. Dacă ai trei poziţii deschise, pentru specialişti, şi îţi vin zece candidaţi la uşă îi iei pe toţi", explică Natalia Cernea, manager de resurse umane. Compania are acum 110 angajaţi şi estimează să ajungă la 150 la final de an.

SoftVision, care are cel mai mare sediu la Cluj (560 de oameni), şi filiale în Iaşi, Timişoara şi Baia Mare, deschide luna viitoare un sediu în capitală. „Vom avea nevoie de 100 de oameni până la final de an, dar facem recrutări şi în Cluj, Iaşi, Timişoara. La Cluj ne consolidăm prezenţa, ne axăm pe angajarea de seniori, de oameni cu experienţă. Avem şi poziţii de entry level şi un program pentru tinerii care vor să facă bani. Lucrezi cât te ţine. Adică participanţii, care probabil încă au studii, pot să îşi facă un orar flexibil; pornesc de la o sumă standard, dar pot şi să îşi dubleze venitul, în funcţie de cât lucrează", a menţionat Ioana Sfârlea, reprezentant al SoftVision.

Compania cu şase sedii în Cluj-Napoca estimează să ajungă la 600 de oameni la final de an în municipiu, iar la nivel naţional să crească de la 850, nivelul actual, la 1.100 de pesoane. Media de vârstă din companie este de 27 de ani. „Avem tot timpul anului traininguri, avem program de practică în vară, dar şi sesiuni de pregătire prin programe pre-angajare, când avem nevoie de cunoscători de anumite tehnologii", a completat Sfârlea.

Societatea de servicii informatice BG Soft are 40 de angajaţi la Cluj, dar face recrutări. „Căutăm atât persoane cu studii în domeniu, cât şi vorbitori de limbi străine, ca rusă şi poloneză, pentru poziţii de consultanţi. Avem posturi de testeri, pentru care condiţiile nu sunt atât de stricte, nu e obligatoriu să fi absolvit facultăţi de profil. Sunt programe de formare, traininguri de două luni. Există şi programe de internship, cu posibilitate de angajare la finalul perioadei. Acestea sunt plătite, candidaţii pot câştiga 3-400 de euro în perioada de probă, dar pot să îşi dubleze sau tripleze apoi veniturile", explică reprezentanta BG Soft.

ISDC a venit cu posturi pentru candidaţii care vor să participe la sesiuni de internship. Compania are 240 de angajaţi la Cluj şi va avea nevoie de alţi 30 până la final de an, potrivit reprezentanţilor ISDC. „Pe seniori e bătălie. Încă se mai găsesc astfel de oameni cu experienţă, dar e bătălie. Avem în schimb la astfel de târguri mulţi candidaţi pentru posturi de entry-level, vin studenţi sau persoane care vor să se reprofesionalizeze. Deocamdată Clujul mai e o piaţă atractivă, dar începem să ne apropiem (la nivel de costuri, n. red.) de alte zone, aşa că o să ajungem să concurăm cu India şi China", spun reprezentanţii ISDC. Evoline anunţă un program de internship care se derulează începând din 1 iulie până în 30 septembrie, în două sesiuni de câte şase săptămâni. Compania caută 15 studenţi, „potenţiali viitori colegi".

Târgul de Cariere, două zile la mall

40 de companii participă la a doua ediţie a Târgului de Cariere în IT, care are loc pe parcursul a două zile, în 10 şi 11 aprilie, la Iulius Mall. „Mi se pare o ofertă foarte diversificată. Eu sunt absolvent şi caut un job unde pot să îmi fac experienţă", spune unul dintre vizitatorii din primele ore ale evenimentului. Târgul a fost vizitat în prima zi de 1.500 de tineri interesaţi să îşi găsească un loc de muncă în domeniul tehnologiei, au anunţat organizatorii. Oferta numără 200 de posturi, de la junior şi senior developer la posturi care necesită o experienţă.

 

Comenteaza