Ce se face la Cluj cu bani europeni: parcuri industriale şi hărţi digitale

Ce se face la Cluj cu bani europeni: parcuri industriale şi hărţi digitale
Fujikura a ajuns la 700 de angajaţi în hala preluată în parcul industrial din Dej, unde administratorii se pregătesc să dea în folosinţă şi un imobil de servicii pentru IMM-uri.

Noile clădiri de producţie şi servicii au fost realizate prin Programul Operaţional Regional 2007-2013. În cadrul aceluiaşi program, Micro Mapper, o societate care realizează hărţi digitale a obţinut o finanţare de 113.000 de lei. La şase ani de la lansare, gradul de absorbţie prin POR a trecut puţin peste 30%. În cele numai şase luni rămase până la final de an, procentul ar putea ajunge la 50%, susţine conducerea Autorităţii de Management pentru POR.

Componenta de producţie/depozitare (o hală de 4.700 mp) a proiectului din parcul industrial din Dej a fost integral închiriată de producătorul japonez Fujikura. Grupul mai are o unitate de producţie în Dej şi o alta în Cluj-Napoca şi a ocupat întreaga hală din Arc Parc, pentru partea de cablaje. Compania are 1.500 de angajaţi în Dej, dintre care 700 lucrează în unitatea din parcul industrial, şi încă 1.600 în Cluj-Napoca. „În următoarele cinci săptămâni vom mai angaja 200 de oameni şi continuăm să ne extindem. În următoarele luni, la nivel de grup va trebui luată o decizie privind planurile de dezvoltare, iar judeţul Cluj este o opţiune pentru expansiune. Avem în România cea mai mare concentrare a grupului în Europa, dar dezvoltarea aici depinde de felul în care autorităţile înţeleg să sprijine sau să încurce mediul de afaceri", a menţionat Mike Campan, reprezentantul Fujikura.

În vecinătate, clădirea de birouri parte a aceluiaşi proiect al Arc Parc este ridicată, dar încă nepopulată. „Procesul de selecţie e în derulare, vom avea în jur de 20 de companii aici, din domeniul serviciilor. Avem mai multe solicitări pentru spaţii, inclusiv din domeniul IT", a menţionat Ştefan Cristea, chief business development officer al Arc Parc. Proiectul european, care va fi inaugurat oficial luna viitoare, vizează două componente: o clădire cu spaţii de birouri (2.200 mp) şi o hală de producţie şi depozitare (4.700 mp). Valoarea totală a proiectului s-a ridicat la 19,8 milioane de lei, din care contribuţia Uniunii Europene a fost de 9,3 milioane, cea a Guvernului României, de 1,4 milioane, iar cea a beneficiarului, de 8,9 milioane. Proiectul a fost finanţat prin POR, domeniul 4.1, structuri de sprijin al afacerilor de importanţă locală şi regională. Lucrările la acest obiectiv au fost demarate în primăvara 2011, dar întrerupte temporar, din cauza unor probleme care au necesitat intervenţii de reproiectare, şi ulterior reluate. Alături de Fujikura, singurul mare investitor care operează în parcul din Dej este producătorul de componente auto Trelleborg. Următoarea investiţie din Arc Parc vizează realizarea unei centrale fotovoltaice de 4,2 MW, proiect iniţiat de mai multă vreme, dar decalat din cauza modificărilor legislative din domeniul energiei verzi. "Ne pregătim să dăm drumul lucrărilor. Având în vedere că avem licenţe de furnizare şi distribuţie de energie, acesta este un proiect important pentru noi, pentru eficientizarea activităţii, pentru a atrage şi a reţine utilizatorii din parc",
a menţionat Adriana Cristea, asociat al Arc Parc.

Tot prin POR, compania Micro Mapper, care creează hărţi digitale şi baze de date aferente, a obţinut o finanţare de 113.800 lei într-un proiect de 158.200 de lei depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest. În cadrul proiectului, s-au creat 13 hărţi digitale cu staţiuni turistice din Regiunea Nord-Vest. Compania Micro Mapper creează hărţi care conţin detalii la nivel de adrese, blocuri, scări, apartamente şi locuitori. Investiţia în această bază de date a ajuns la 500.000 de euro şi a fost susţinută financiar inclusiv de fondatorul companiei AROBS, Voicu Oprean, asociat în Micro Mapper. "Clienţii pe care îi vizăm sunt din domenii diverse: bancar, retail, telecom, vânzări, logistică", a menţionat Kuszalik Jozsef, director general al Micro Mapper. Acesta vrea să listeze compania la Bursa de Valori Bucureşti.

Cele două investiţii au intrat într-o campanie de promovare a proiectelor finanţate prin POR, derulată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management. Programului Regio îi sunt alocate 4,4 miliarde de euro, din care 85% contribuţia Uniunii Europene. Obiectivul general al Regio este sprijinirea şi promovarea dezvoltării locale durabile în regiunile României.

Etichete
Comenteaza