De la pietriş la monumente istorice: Napocamin a cumpărat Conti

De la pietriş la monumente istorice: Napocamin a cumpărat Conti
Tranzacţia prin care omul de afaceri Ioan Bene a preluat clădirea din centrul oraşului a fost încheiată miercuri, a anunţat lichidatorul judiciar care a gestionat vânzarea acesteia.

La mai bine de un an de la scoaterea la vânzare, după mai multe licitaţii eşuate şi ca urmare a refuzului autorităţilor de a prelua clădirea monument istoric, Continental a fost oficial vândut către o companie privată.


"Azi am semnat contractul de vânzare. Suma se achită în 20 de zile, prin credit bancar de la Banca Italo-Romena (BIR), care finanţează în mare parte achiziţia. Ulterior suma se distribuie creditorilor. Cea mai mare parte merge tot la BIR (principalul creditor, n. red.)", a precizat Emil Gros, reprezentantul societăţii Expert Insolvenţă. Prin Napocamin, Ioan Bene a făcut singura ofertă de preluare a clădirii, pentru 5 milioane de euro, după mai multe serii de licitaţii eşuate, organizate de lichidatorul judiciar. După cele 30 de zile impuse de legislaţie pentru o contraofertă în care nimeni nu a venit cu o sumă mai mare, acesta a primit liber la tranzacţie.

Omul de afaceri a explicat însă că tranzacţia va fi semnată după ce municipalitatea, care are drept de preemţiune la cumpărare, transmite că renunţă la achiziţia clădirii, după ce preţul a scăzut de la 5,5 la 5 milioane. După o nouă informare privind statutul imobilului şi oferta făcută de Bene, consilierii locali au votat săptămâna trecută în unanimitate pentru renunţarea la achiziţie, omul de afaceri primind astfel undă verde pentru achiziţie. Noul proprietar a anunţat intenţia de a demara lucrările chiar din acest an. Investitorii vor să păstreze funcţiunea de hotel, dar ar urma ca în clădire să fie amenajate şi spaţii de evenimente, restaurant şi club.


Expert Insolvenţă a anunţat în 2012 scoaterea la vânzare a celui mai important activ al Ardeleana: fostul hotel New York - Continental. Preţul de pornire a licitaţiei a fost stabilit la 6,58 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată. În urma mai multor serii de licitaţii, nu s-a reuşit adjudecarea clădirii. Datorită statutului de imobil monument istoric, statul român deţine drept de preemţiune, deci are dreptul să cumpere cu prioritate clădirea. Ministerul Culturii a comunicat însă că nu îşi exercită acest drept, aşa că acesta a fost transferat autorităţilor locale, care au refuzat achiziţia. În iunie 2013 a fost finalizat un set de 10 licitaţii de la un preţ de pornire de 5,25 milioane de euro, cele mai recente planuri anunţate fiind că în iulie va fi convocată adunarea creditorilor pentru a se adopta o hotărâre cu privire la modalitatea de continuare a procedurii de valorificare.

Bene a făcut însă o ofertă de 5 milioane de euro, aşa că s-a decis renunţarea la licitaţii şi trecerea la procedura vânzării directe. Imobilul este compus din subsol, parter, trei etaje şi terenul aferent de 1.500 mp. Valoarea datoriilor existente împotriva Ardeleana la data deschiderii procedurii generale de insolvenţă este de 59,6 milioane de lei, principalii creditori fiind BIR, Banca Comercială Română, Spaxia Development, Primăria Cluj-Napoca şi Direcţia Finanţelor Alba. De-a lungul ultimilor ani, perioadă în care clădirea a fost lăsat în paragină, cei mai mulţi specialişti au recomandat ca în cazul unei reabilitări să fie păstrată fosta funcţiune de hotel sau ca imobilul să fie reconvertit în centru cultural.

Napocamin, societate din domeniul extracţiei pietrişului, nisipului, argilei şi caolinului, a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 37,7 milioane de lei şi un profit de 6,4 milioane de lei, potrivit Ministerului Finanţelor Publice. Din 2011, Bene a dobândit controlul unei alte companii importante pe piaţa locală, preluată tot prin Napocamin: Construcţii Napoca. Ultima derulează lucrări la o serie de obiective din bani publici (centrul regional de deşeuri, noua pistă a aeroportului), a avut în 2012 afaceri de 114 milioane de lei şi un profit de 14,1 milioane.

Comenteaza