Construcţii noi desenate pentru Bună Ziua

Construcţii noi desenate pentru Bună Ziua
Proprietarii hotelului cotat la 5* din extensia de sud a oraşului refac planurile pentru terenul din vecinătate, unde vor tot blocuri de locuinţe, dar după un plan ceva mai „aerisit".

Lângă cel mai mare hotel din oraş, Grand Italia, va mai apărea o biserică şi, potrivit planurilor, bloculeţe de 2-3 etaje, dintre care o parte ar putea fi construite de alţi dezvoltatori decât cei care au iniţiat proiectul. În vecinătate, continuă proiectul unui ansamblu cu blocuri de şase etaje şi se vând apartamente în imobile ridicate de o companie intrată în insolvenţă.

Asociaţii Saf Adria, care deţin hotelul Grand Italia şi teren în vecinătatea acestuia, vor să modifice planurile iniţial lansate pentru terenul disponibil în sudul oraşului. În linie cu cererea din piaţă, spun beneficiarii, apartamentele din proiect ar avea suprafeţe mai mici, iar numărul de "bloculeţe" s-a reduce. Regimul de înălţime dorit este de parter, două etaje şi un al treilea retras. „Vrem să facem unele modificări la Planul Urbanistic de Detaliu (PUD), să mai „aerisim" proiectul, să facem clădirile pe parcele mai mari; aveam parcele de 500 mp şi vrem să facem construcţiile pe parcele de 1.000 mp. De asemenea, vom face apartamente mai mici, fiindcă nu prea sunt cumpărători de locuinţe de 100 mp", a menţionat Simion Prunean, asociat în Saf Adria. O variantă valabilă pentru concretizarea proiectului este vânzarea unei suprafeţe din terenul disponibil. „Există posibilitatea să vindem o parte din teren, fiindcă ar fi nişte cumpărători interesaţi, dar nu pentru toată suprafaţa. Sunt unii investitori care ar vrea să facă 5-6 blocuri. Noi facem planul pentru întreaga zonă, pentru o imagine unitară, chiar dacă ulterior s-ar putea vinde o parte din teren", a spus Prunean. Înainte ca proprietarii să-şi detalieze planurile, au însă nevoie de un aviz al Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism, care să analizeze modificările dorite de beneficiarul proiectului.

Într-o şedinţă din februarie a CTATU, societăţile Saf Adria Impex (care are asociaţi comuni cu Grand Italia, dezvoltatorul hotelului) şi Transtar au solicitat avizul de oportunitate pentru întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pe străzile Trifoiului - N. Mărgineanu, necesar schimbării destinaţiei unei părţi din terenul deţinut în Bună Ziua. Suprafaţa din vecinătatea hotelului era destinată, în proiect, unor locuinţe colective, dar proprietarii au decis să aloce o parte din teren pentru o biserică.

Conform unui PUZ din 2004, pe terenul de lângă hotel erau prevăzute locuinţe colective cu două etaje, dar ulterior o suprafaţă de 2.000 mp şi-a schimbat destinaţia pentru un lăcaş de cult. Şi acest proeict, al bisericii, aşteaptă însă o şedinţă a CTATU pentru a trece la următoarele etape de avizare şi construire.
În vecinătate, spre vest,dezvoltatorii de la Elite Grup continuă construcţiile, la mai bine de şase ani de la lansarea proiectului, cu ritm încetinit de criza imobiliară faţă de primul calendar de şantier anunţat. În schimb foştii parteneri de la Mao Imobiliare (cele două companii au demarat proiectul în parteneriat, însă ulterior şi-au împărţit proiectul şi au derulat separat procesul de vânzare) au ajuns la o altă abordare. Mao Imobiliare a intrat în insolvenţă în acest an, iar apartamentele din blocurile construite sunt vândute de administratorul judiciar. Dintre cele opt blocuri de locuinţe plus o clădire de birouri, la momentul deschiderii procedurii Mao finalizase două imobile, dar apartamentele au deficienţe tehnice, fiind afectate inclusiv de infiltraţii, după cum arată raportul administratorului judiciar.

„Pipera" Clujului

Extensia din sudul Clujului este una dintre primele pe care specialiştii le dau ca exemplu de dezvoltare haotică, sub presiuni imobiliare. În continuare, locuitorii au probleme cu infrastructura încă deficitară şi cu lipsa de servicii din zonă, cum ar fi grădiniţe şi spaţii verzi.

Etichete
Comenteaza