Investitorii arabi, chemaţi în Orăşelul Inovării

Investitorii arabi, chemaţi în Orăşelul Inovării
Fără teren desemnat şi fără un buget anunţat, promotorii noului proiect-mamut al Clujului au mers la München, în căutare de finanţare.

Vizitatorii târgului Expo Real opriţi la standul cu date despre proiectele Transilvaniei s-au arătat interesaţi de orăşelul inovării, de domeniul energiei regenerabile şi de cel al bioeconomiei, susţin reprezentanţii IT Cluster Cluj (ITCC), promotor al Cluj Innovation City (CIC).

ITCC, organizatorul deplasării, a participat săptămâna trecută la Târgul Investiţional Internaţional Expo Real München, în parteneriat cu administraţia locală, Consiliul Judeţean Cluj, Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca şi administratorul parcurilor industriale Tetarom, cu scopul declarat de a promova proiectele zonei. „ITCC a susţinut în cadrul Târgului Expo Real München peste 60 de întâlniri cu companii şi oameni de afaceri interesaţi să investească în regiunea Cluj, 12 dintre aceştia manifestându-şi intenţia de a veni cât de curând în România pentru a discuta în detaliu proiectele de investiţii. Potenţialii parteneri au manifestat un interes crescut în special pentru proiectul CIC, dar şi pe zona investiţiilor în energia regenerabilă şi a bio-economiei", au transmis reprezentanţii ITCC.

Oficialii şi oamenii de afaceri din delegaţia reprezentând Transilvania au discutat cu 30 de potenţiali investitori, accentul fiind pus pe infrastructură, energie şi dezvoltare urbană şi tehnologică, reiese din analiza post-eveniment. „În ceea ce priveşte cel mai mare proiect investiţional al clusterului, CIC, au avut loc întâlniri cu investitori şi reprezentanţi ai autorităţilor din Orientul Mijlociu, cu companii specializate pe dezvoltarea de proiecte de anvergură similară în alte părţi ale lumii, dar şi cu companii de asistenţă juridică, care să asigure expertiza legislativă necesară privind parteneriatele publice-private", susţin reprezentanţii ITCC. Ei nu au răspuns deocamdată întrebărilor legate de stadiul concret al proiectului şi de costurile deplasării. CL a alocat 41.528 de lei pentru participarea municipalităţii. Realizarea CIC reprezintă o prioritate anunţată de ITCC, proiect prin care comunitatea informatică ar urma să aibă acces la infrastructura necesară pentru dezvoltare continuă, inovare şi colaborare în proiecte de anvergura.

Ancora dezvoltării este informatica, dar se prevede prezenţa altor domenii conexe, iar proiectul are o componentă de cercetare aplicată şi alta de „lifestyle". A fost trasat un plan cu ceea ce ar urma să includă CIC. Astfel, pe hârtie, orăşelul inovării se împarte în mai multe arii rezidenţiale, IT City, Bio City, Energy City (cu spaţii dedicate cercetării, alături de universităţi, pe teme legate de energia regenerabilă). Mai apar zona medicală, un cartier pentru activităţile de educaţie, un muzeu al ştiinţei şi birouri, o zonă de comerţ şi agrement şi una de industrii creative. Proiectul ar avea nevoie de 300 ha, dar amplasarea sa în spaţiu încă nu a fost stabilită. Reprezentanţii mediului privat din ITCC mizează pe colaborarea cu administraţia locală pentru identificarea terenului, una dintre variantele anunţate public fiind Dealul Lomb. ITCC este o asociaţie de tip cluster inovativ înfiinţata în 2012, având ca membri 27 de companii de IT, trei instituţii de învăţământ superior, şapte instituţii publice şi organizaţii catalizator.

Cu proiectul prin târguri

Reprezentanţii clusterului au anunţat că asociaţia va participa la tot mai multe târguri şi conferinţe, interne şi internaţionale. Următorul eveniment în cadrul căruia se va promova regiunea Cluj e stabilit la sfârşitul lunii în cadrul celei de-a 25-a sesiuni a Congresului Europei, cu tema: „Europa în criză - provocările democraţiei locale şi regionale", de la Strasbourg. „Urmează să participăm şi la alte evenimente cu caracter de reprezentare prin intermediul cărora vom continua să promovăm proiectele ITCC şi regiunea Cluj", a declarat Alexandru Tulai, preşedintele clusterului.

 

Comenteaza