Clujenii vor să impună legea bicicletei în România

Clujenii vor să impună legea bicicletei în România
Clubul de Cicloturism Napoca (CCN), Asociaţia Adevăraţii Veloprieteni România şi Federaţia Bicicliştilor din România (FBR) vor să convingă noul guvern să relanseze adoptarea legislaţiei pentru traseele cicloturistice.

Ministerul Turismului (MT) a iniţiat procedura şi s-au reluat consultările cu alte ministere, inclusiv în cadrul nou-înfiinţatului Consiliu Interministerial pentru Turism. CCN a depus la MT o scrisoare de sprijin din partea Federaţiei Europene a Bicicliştilor (ECF) şi o rezoluţie propusă de FBR. 
 
În iulie, MT a inclus proiectul pe site-ul propriu, declanşând faza de consultare publică cerută de legislaţia de transparenţă decizională, pentru a se mai putea propune modificări. Pe 23 august, reprezentanţii MT au precizat că proiectul a fost declarat ca prioritar şi că va fi trimis pe circuitul de avizare interministerială.
 
Organizaţiile au solicitat sprijin MT pentru alte modificări legislative necesare promovării turismului pe bicicletă: noi puncte de trecere a frontierei necesare cicloturismului internaţional, normative tehnice pentru infrastructură pentru biciclete şi de proiecte de finanţare pentru infrastructuri de profil, şi a proiectelor de lege de interes biciclistic pentru dezbatere în parlament, precum iniţiativa strategică "legea bicicletei", ce urmează să fie lansată ca proiect legislativ.
 
„Actuală formă a proiectului de HG, deşi nu o considerăm ideală, este în opinia noastră compromisul cel mai bun pe care sperăm să îl putem obţine la acest moment, raportat la legislaţia rutieră în vigoare în România (una dintre cele mai desuete şi antibiciclistice din Europa) şi la alte reglementări - situaţia infrastructurii turistice şi rutiere, a celei bugetare şi politice - şi raportat la mentalităţile care domină încă în societate şi în multe structuri ale administraţiei publice locale şi centrale”, conform CCN.
 
Majoritatea ţărilor europene au reţele naţionale de trasee cicloturistice marcate şi legislaţie sau standarde ce reglementează clasificarea şi marcarea acestei categorii de trasee turistice, pentru a nu fi o dezvoltare neunitară, haotică, care să deruteze turiştii pe bicicletă. În România nu există încă un cadru legal pentru traseele turistice pentru biciclişti, deşi organizaţiile de profil militează pentru adoptarea lui.

Comenteaza