Produsele de Cluj, depăşite de importuri. „Nu avem promovare şi certificare”

Produsele de Cluj, depăşite de importuri. „Nu avem promovare şi certificare”
Producătorii locali din zona Clujului sunt dezavantajaţi în faţa importatorilor, susţine Felix Arion, directorul general al Clusterului AgroTransilvania (CAT). Aceştia se regrupează acum pentru a-şi certifica produsele agroalimentare ca fiind de origine protejată şi să atace cu succes piaţa Uniunii Europene (UE).

„Avem capacitatea de a depăşi impasul în care suntem acum faţă de produsele din import care beneficiază de promovare în cadrul lanţurilor de mari magazine - deci avem o problemă de finanţare – şi de certificarea internaţională care este încă deficitară în România deoarece consumatorii nu sunt dispuşi să plătească în plus pentru că aceste acreditări se regăsesc în costul produsului.

Ideea de cluster este deja prezentă de mult timp în vest, dar şi la Cluj trebuie să se înţeleagă faptul că pentru a fi competitiv trebuie să cooperezi, să te asociezi. Cu cele mai mari şanse la nivel internaţional sunt produsele din carne şi lactatele, dar şi legumele şi fructele noastre au un gust deosebit”, remarcă Felix Arion.
 
„Noi ne axăm pe carnea de pasăre şi pe produse de panificaţie şi vrem să ieşim pe piaţă cu produse conforme, de calitate, am înţeles că vom avea şi sprijinul statului în această direcţie. Pe de altă parte, am avea pretenţia ca produsele care provin din afara ţării să fie, la rândul lor, mult mai bine verificate”, spune Petrică Costin, director general al societăţii Oncos Cluj. 
 
„S-au făcut progrese mai ales în producţia şi procesarea de carne de pui, sunt patru unităţi de sacrificare de pasăre în judeţ care pot reprezenta modele la nivel naţional. Se fac paşi importanţi şi în privinţa cărnii de porc, unde există mai multe solicitări de acreditare de ferme pentru ca produsele să fie fabricate din carne de porc românească.

În general produsele care se fac în zona Clujului sunt sigure, salubre, iar unii dintre agenţii economici au chiar schimburi economice cu parteneri din afara graniţelor, în ţări precum Italia, Germania, Spania, Franţa sau chiar Grecia. 96% din laptele pe care îl găsim la Cluj provine din judeţ sau din cele limitrofe”, a declarat director executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare Cluj, Ioan Oleleu.
 
Autorităţile clujene vor organiza marţi o zi a produselor agroalimentare locale. În unităţile de desfacere participante va fi arborat drapelul naţional, vânzătorii vor purta costume populare tradiţionale, vor fi organizare degustări, iar producătorii vor practica reduceri de preţuri, toate cu scopul de a conştientiza consumatorii de calitatea produselor şi de a sprijini producătorii locali prin cumpărarea acestora. Parlamentul României a adoptat, la 12 iulie, legea nr. 168 privind instituirea datei de 10 octombrie ca zi naţională a produselor agroalimentare româneşti. 

Comenteaza