Regiunea Clujului, dată ca exemplu de bune practici la Bruxelles

Regiunea Clujului, dată ca exemplu de bune practici la Bruxelles
Specializarea regională inteligentă practicată de regiunea din care face parte Clujul poate să fie extinsă şi în alte zone ale României, sugerează comisarul european Corina Creţu.

Comisarul european pentru politică regională l-a primit la Bruxelles pe ministrul economiei, Gheorghe Șimon, alături de care a analizat stadiul procesului de specializare inteligentă în România și inițiativa "Regiuni mai puțin dezvoltate". Înaltul oficial european a subliniat necesitatea lansării unei strategii de specializare inteligentă în toate regiunile din România. 
 
"Domeniile de specializare inteligentă ale României, ca parte a strategiei naționale de cercetare, inovare și dezvoltare, se află în diferite etape ale dezvoltării și implementării în regiuni. Este extrem de important ca autoritățile din România să consolideze cooperarea dintre nivelul regional și cel național. Regiunile din România și autoritățile centrale pot beneficia de experiența internațională, facilitată de Comisia Europeană (CE)”, a spus Creţu.
 
Aceasta i-a reamintit ministrului român rolul esențial pe care îl joaca inițiativa CE privind regiunile mai puțin dezvoltate în ceea ce privește specializarea inteligentă. „În ultimii doi ani, CE a acordat un sprijin special regiunilor Nord-Est și Nord-Vest (RNV) pentru a utiliza mai bine fondurile europene disponibile și a spori impactul și eficacitatea acestora.

Inițiativa s-a axat pe o specializare regională inteligentă este un real succes, avem rezultate concrete. Au fost elaborate proiecte bune și inovatoare care vor fi sprijinite prin Programul Operațional Regional. Acest lucru a fost posibil în principal datorită implicării active a tuturor partenerilor, autorități regionale, mediul de afaceri şi mediul academic.

Noi, la nivelul CE, încurajăm și sprijinim autoritățile române să continue să implementeze activitățile desfășurate în aceste regiuni. Ne dorim să reușim implementarea acestui proiect de succes la nivelul tuturor regiunilor din România".

Crețu a reamintit faptul că serviciile CE sunt disponibile pentru a sprijini autoritățile din România, inclusiv prin acordarea de asistență tehnică suplimentară.  RNV a fost inclusă pe locul 5 în topul celor mai performante 20 de regiuni din Europa, în cadrul unui clasament realizat de Milken Institute, o organizaţie americană independentă.

Oraşe precum Cluj-Napoca şi Timişoara au luat faţa unor regiuni importante din Europa, precum cele în care sunt Berlin, München, Dublin sau Copenhaga, dar au fost surclasate de Budapesta, Londra sau Stockholm în clasament. În top 20 este inclus şi Bucureştiul, pe locul 16. Regiuni şi oraşe din Marea Britanie sunt incluse în clasament, iar alte patru sunt din Polonia. 

Comenteaza