Ministrul Agriculturii: “Cofinanțarea nu este o soluție în sectorul agricol”
- Scris de Ziua de Cluj
- 26 Ian 2018, 10:18
- Economie
- Ascultă știrea
El a punctat o parte a priorităților României între acestea amintind menținerea celor doi piloni: menținerea plăților directe și continuarea convergenței acestora, fără diferențiere între statele membre.
În privința intenției de a avea planuri strategice inclusiv pentru pilonul 1, ministrul a opinat că aceasta trebuie cântărită cu atenție, deoarece presupune o activitate intensă de pregătire care poate duce la întârzieri ale plăților și chiar la efecte nedorite, inclusiv penalizări.
Daea a afirmat că România nu susține plafonarea plăților la nivel european deoarece altfel se periclitează sursa de securitate alimentară și de contribuție economică a fermelor de dimensiune mare, esențiale agriculturii noastre.
O variantă de lucru ar putea fi regândirea plății redistributive pentru a stimula un progres mai rapid în gospodăriile rurale, cu efect benefic asupra biodiversității și a ocupării mediului rural. Referindu-se la stimularea înlocuirii generațiilor de fermieri, ministrul a subliniat că tinerii trebuie atrași și menținuți în mediul rural, facilitându-le accesul la cumpărarea de teren agricol.
”Progresul se realizează numai dacă acordăm atenția cuvenită cercetării, de aceea eu voi propune și susține ca, în viitoarea politică agricolă comună (PAC), cercetarea să aibă o filă și o finanțare separată”, a mai precizat Daea.
România trebuie să dezvolte sectorul de zootehnie și să creeze valoare adăugată, asigurând în acest fel câștigul pentru fermieri. Referindu-se la bugetul PAC, ministrul a afirmat că o alocare consistentă și în viitor va asigura competitivitatea necesară îndeplinirii obiectivului asumat – asigurarea securității alimentare.