1 din 3 europeni dorește să iși cumpere o casă: „Spaţiul este important pentru români”

1 din 3 europeni dorește să iși cumpere o casă: „Spaţiul este important pentru români”
| Foto: Facebook - Claudiu Salanță

Unu din trei europeni intenţionează să investească într-o proprietate rezindenţială, fie acasă sau în străinătate, iar acest lucru este cel mai evident în Portugalia, Finlanda, Bulgaria şi România, arată un studiu privind tendinţele pe piaţa rezidenţială.

„În ciuda creşterii costului vieţii şi a vremurilor grele care se prevestesc, studiul RE/MAX indică o creştere netă de 23% a numărului de oameni care intenţionează să achiziţioneze o proprietate în Europa, comparat cu acum 12 luni. Acest lucru este cel mai evident în Portugalia (+40%), Finlanda (+36%), Bulgaria (+35%) şi România (+30%), unde o minoritate semnificativă de respondenţi sunt mai înclinaţi să cumpere o locuinţă. Sunt mai înclinaţi spre a investi cei cu vârste cuprinse între 26 şi 45 de ani", arată studiul efectuat de RE/MAX Europa în 22 de ţări europene.

În timp ce un număr important de europeni sunt descurajaţi de costul unei mutări, aproape unul din cinci priveşte o mutare ca o metodă de a reduce cheltuielile gospodăreşti pe termen mediu şi lung. Ar face asta fie alegând o locuinţă mai mică, mutându-se într-o zonă mai ieftină, sau achiziţionând o proprietate mai eficientă energetic. Două treimi dintre clienţii chestionaţi sunt mulţumiţi de locaţia lor prezentă, care este predominant urbană. Totuşi, pentru cei ce doresc să se mute, mediul rural exercită o atracţie tot mai puternică, potrivit studiului citat.

Datele acestui studiu arată că după aproximativ 200 de ani de migrare spre oraş, tendinţa pare că e în scădere.

„Principalele motive menţionate de cei care doresc să se mute la ţară sunt apropierea de natură, mai mult spaţiu şi mai multă intimitate - abilitatea de a lucra de acasă s-a clasat destul de jos pe listă. Aceasta poate fi o reacţie la experienţa orăşenilor din timpul pandemiei. Ceea ce este deja clar în tot eşantionul este faptul că în timp ce 46% locuiesc la oraş şi doresc să rămână acolo, 21% doresc să se mute la ţară. Una din cinci persoane ia în calcul o mutare în zona rurală sau costieră, mai mult de dublul celor ce se gândesc la o mutare la oraş (8%)", se precizează în document.

Studiul relevă faptul că multă lume doreşte în continuare să achiziţioneze o locuinţă într-o altă ţară, 25% dintre europeni luând în considerare această opţiune în mod activ, însă diferenţele dintre ţări sunt semnificative. O persoană din patru (25%) ia în calcul achiziţionarea unei proprietăţi rezidenţiale în altă ţară, fie deoarece se mută, fie ca investiţie. Aproape un sfert (24%) din acestea iau în calcul o mutare în următoarele douăsprezece luni, iar sfert (27%) se aşteaptă să se mute în următorii doi-trei ani. Circa 15% din europenii ce doresc să se mute în străinătate se gândesc la Spania.

În ceea ce priveşte România, o mare parte din români sunt proprietarii locuinţelor lor (72%), cu peste 10% peste media europeană. Dintre cei care iau în calcul o posibilă mutare, 15% îşi popun să facă acest lucru în următorul an, iar circa 25% în următorii trei ani. Aproximativ 29% din aceştia au afirmat că îşi doresc să se mute la ţară. Cu toate acestea, majoritatea (54%) plănuiesc să rămână în zona urbană. Este adevărat şi faptul că 35,6% din respondenţii români nu ar exclude o mutare în străinătate, unul din cele mai mari procente din Europa, depăşit doar de Turcia la (45%).

„Spațiul este important pentru români”

„Spaţiul este important pentru români - 38% din cei care şi-au schimbat părerea în ultimul an şi iau acum în calcul o posibilă mutare au spus că doresc mai mult spaţiu, un factor şi mai semnificativ pentru cei ce doresc să se mute la ţară. Acest procent (60%) este depăşit doar de dorinţa de a fi mai aproape de natură (70%) pe lista factorilor motivatori pentru o mutare la ţară. Pentru 54% din cei ce locuiesc sau se mută în mediul rural, un alt factor motivator este plusul de intimitate. O proporţie mult mai mare de români decât media asociază mediul rural cu un mai bun acces la hrană organică; 47% au spus că acesta este un motiv pentru a sta la ţară, spre deosebire de 22% din toţi europenii", menţionează studiul realizat de RE/MAX.

De asemenea, românii preferă apartamentele în detrimentul caselor, în condiţiile în care 42% din cei ce au în vedere o mutare au spus că vor căuta să cumpere un apartament. În acelaşi timp, 26% din toţi potenţialii cumpărători căutau o casă unifamilială, acest procent ajungând la 31% printre cei ce urmăreau o mutare în mediul rural.

Românii sunt preocupaţi de impactul achiziţiei de proprietăţi asupra mediului. Un procent de 39%, situat peste medie, indică faptul că ar fi pregătiţi să aleagă o proprietate mai mică dacă aceasta e mai benefică pentru mediu. Doar un sfert din oameni (24%) au declarat că nu ar accepta niciun compromis. În acelaşi timp, probabilitatea de a lua în considerare o locaţie urbană pentru beneficiile ei asupra mediului este printre dintre cele mai ridicate din Europa.

Sondajul pentru „Studiu 2022 - Tendinţe pe piaţa rezidenţială europeană" a fost efectuat printr-un interviu online cu alegeri multiple (CAWI). Eşantionul este format din cca 16.000 de oameni, din 22 de ţări europene.

loading...
Comenteaza