Angajatorul, obligat să elibereze nota de lichidare cu trei zile înaintea încetării contractului

Angajatorul, obligat să elibereze nota de lichidare cu trei zile înaintea încetării contractului

Senatul a adoptat, în şedinţa de luni, un proiect legislativ potrivit căruia angajatorii riscă să fie amendaţi cu până la 3.000 de lei dacă nu eliberează nota de lichidare cu trei zile lucrătoare înainte de data încetării contractului individual de muncă.

„În toate cazurile de încetare a contractului individual de muncă se întocmeşte, de către angajator, o notă de lichidare în dublu exemplar. Angajatorul este obligat să elibereze şi să comunice angajatului nota de lichidare cu trei zile lucrătoare înainte de data încetării contractului individual de muncă”, potrivit proiectului de lege.

Nota de lichidare reprezintă documentul semnat de părţile contractului individual de muncă care atestă situaţia debitelor financiare şi patrimoniale rezultate în urma executării acestuia.

Încălcarea de către angajator a obligaţiei de a elibera nota de lichidare se sancţionează cu amendă de la 1500 la 3000 de lei.

„În situaţia încetării contractului individual de muncă nu există o bază legală pentru eliberarea de către angajator a notei de lichidare către angajat. Cu toate acestea, în practică se utilizează acest document dar cu caracter ocazional, de la caz la caz, ceea ce lasă loc deciziilor arbitrare în domeniul raporturilor de muncă. Pentru eliminarea abuzurilor şi pentru a proteja interesele angajaţilor se impune reglementarea răspunderii contravenţionale a angajatorilor în cazul neeliberării notei de lichidare. Pentru a proteja interesele angajatorilor neexecutarea obligaţiei de a depune de către angajat la noul angajator a notei de lichidare de la vechiul angajator va atrage răspunderea disciplinară a angajatului”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari PMP.

În cazul acestui proiect, Senatul este prima Cameră sesizată.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza