Anul VII şi un nou termen pentru Băile Someşeni + aquapark

Anul VII şi un nou termen pentru Băile Someşeni + aquapark
Lucrările de reabilitare vor începe în aprilie, estimează principalul partener din proiect. Se pregătesc banii, care vin din Ungaria şi de la primărie.

Proiectul de modernizare, lansat oficial în spaţiul public în 2008, începe anul cu un nou termen: şantier în primăvară. Planurile vizează reabilitarea băilor şi amenajarea unui parc acvatic.

Proiectul Băilor Someşeni merge înainte, spre deosebire de celălalt în care este implicat omul de afaceri Valentin Nica la Cluj (Global Plaza din Tetarom I, iniţial centru de afaceri, apoi cu plan de spital privat, la care ulterior s-a renunţat). "Acesta (proiectul Băilor Someşeni, n. red.) merge. E un proiect viabil, are parteneri, se face. Relaţia cu primăria este foarte bună, finanţarea vine de afară şi e aprobată. Trebuie acum să vedem forma ei finală, dar nu ar trebui să fie probleme. Au fost aceste vacanţe prelungite, dar suntem gata cu proiectul şi vrem ca în aprilie să dăm drumul lucrărilor şi pentru aquapark şi pentru băile termale", a declarat Nica.

În acest an, proiectul are alocată şi o sumă din bugetul local pentru partea de infrastructură, după ce la jumătatea lunii noiembrie 2013, Consiliul Local şi-a dat acordul pentru asocierea administraţiei clujene pentru dezvoltarea proiectului de reabilitare a termelor şi de realizare a unui aquapark. Proiectul de hotărâre privind asocierea între administraţia locală şi proprietarii băilor prevede că autorităţile locale vor realiza lucrările de infrastructură necesare pentru accesul în zonă, estimate la 353.000 de euro. Investitorii vor oferi în schimb pachete sociale şi abonamente, care să reprezinte contravaloarea sumei alocate de primărie pentru aceste lucrări. Intervenţiile primăriei se vor limita la domeniul public, iar proprietarii terenului cedează 1.200 mp de teren pentru realizarea lucrărilor necesare.

Investiţia necesară pentru punerea în practică a proiectului de reabilitare a băilor şi de amenajare a parcului acvatic e estimată la 19,3 milioane de euro. 15% reprezintă resurse proprii ale investitorilor, iar restul de 85% va fi asigurat printr-o finanţare acordată de Eximbank Ungaria, conform datelor făcute publice de beneficiarii proiectului. Proprietarii au finalizat în primăvara trecută o nouă variantă a proiectului de reabilitare a băilor şi de folosire a terenului de lângă această proprietate. Noul masterplan vizează un parc acvatic şi băi termale. În proiect sunt implicaţi Valentin Nica, deţinătorul a 7,2 ha lângă vechile băi termale, şi Ioana Gidro Stanca, moştenitoarea fostelor băi, pe 5,1 ha.

Parcul ar urma să includă diverse tipuri de bazine şi servicii conexe. Va exista atât o zonă gastro, care să îi deservească atât pe clienţii externi, cât şi hala balneară şi bazinul adiacent. Baia termală prevede zone comune cu parcul acvatic, cea a intrării principale şi cea gastronomică, spaţii de recepţie, consultanţă pentru diverse zone ale unităţii, vestiare şi punct sanitar, zona de apă termală cu trei hale balneare de diverse mărimi. Proiectul prevede o zonă de saună şi de wellness cu spaţii proprii de vestiar, masaj, băi, aplicaţii de împachetări, cabinete de cosmetică şi spaţii de odihnă.

Primele planuri de relansare au fost anunţate oficial în 2008, chiar la primăria condusă atunci de Emil Boc, însă investiţia celor doi parteneri a fost întârziată din mai multe motive, inclusiv din cauza neînţelegerilor între urmaşii fostului proprietar Dominic Stanca şi a dificultăţilor de pregătire a surselor de finanţare. Principalele impedimente au fost între timp depăşite, susţin investitorii.

 

Etichete
Comenteaza