Apartamentele nevândute, scoase la închiriere până în primăvară

Apartamentele nevândute, scoase la închiriere până în primăvară
Multe dintre apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca, dar nevândute până acum, sunt scoase la închiriere de urgenţă până la revenirea sezonului cald, relevă o analiză a agenţiei imobiliare Edil.

"O dată cu apropierea sezonului rece, o parte din apartamentele libere puse la vânzare usnt oferite la închiriere până la revenirea sezonului cald", arată analiza, care precizează că pe fondul crizei "care încă se resimte în domeniul imobiliar" şi având în vedere că majoritatea tranzacţiilor imobiliare se realizează cu finanţare oferită de bănci, preţul apartamentelor s-a stabilizat la nivelul de 900-1000 euro pe metrul pătrat.

"Cam 10-15% dintre oferte se referă la cumpărare pentru închiriere ulterioară, sau cu preluarea chiriaşului existent", arată consilierul imobiliar Carmen Miron. Ea adaugă că, dacă chiriaşul nu are nicio garanţie că va fi acceptat de noul proprietar în apartament, acestuia i se pune în vedere o perioadă de 30 sau 60 de zile în care să găsească altă ofertă. "Ştim că iarna lumea nu se mai gândeşte să se mute, să finiseze şi să zugrăvească. Atunci vânzările se fac cu preluarea chiriaşului, cel puţin până în primăvară. Oricum, întotdeauna vânzările scad în sezonul rece, pe considerentul că omul, de Crăciun, oamenii nu se mută", a adăugat Miron.

"E o tendinţă care se întâmplă pe piaţă încă din timpul boom-ului imobiliar", adaugă Sanda Moldovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare (UNIM) Cluj. "Cine a cumpărat apartamente ca investiţie e clar că se chinuie să-l închirieze, ca să scoată un minim de profit şi să nu plătească nimic la întreţinere. Tendinţa a fost în momentul de boom, când lumea cumpăra apartamente pentru închiriat. Acum cumpărătorii sunt puţini iar marea majoritate cumpără apartamente strict pentru locuit prin programul "Prima casă"", a mai spus ea.

Comenteaza