ASF va lansa un ghid cu recomandări pentru firmele de asigurări. Când va fi disponibil

ASF va lansa un ghid cu recomandări pentru firmele de asigurări. Când va fi disponibil
| Foto: telem.ro / Fotograifie ilustrativă

Vicepreședintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Sorin Mititelu anunță lansarea unui ghid cu recomandări în piața de asigurări.

Un ghid cu recomandări bazate pe principii şi bune practici în piaţa de asigurări va fi lansat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) cel mai probabil la începutul lunii octombrie, a declarat, marţi, Sorin Mititelu, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi coordonator al Sectorului Asigurări - Reasigurări.

„Tariful de referinţă este un instrument ce ajută la a estima nişte tarife şi un trend, pe când în ghid mergem la a face recomandări în baza unor principii şi bune practici în piaţa de asigurări. Putem face o recomandare în privinţa cauzei sau faptului ce a condus la acel rezultat (...) şi acela este legat de principiul de segmentare. Cel mai probabil, acest ghid va fi transmis spre consultare părţilor implicate, în cursul lunii august. Sperăm ca, până la final de septembrie - început de octombrie să-l avem aprobat. Va fi vorba despre recomandări, după care întreb de ce ai făcut altfel şi trebuie să explice. Dacă explicaţia e rezonabilă, raţională, merg mai departe cu a lor decizii, pentru că sunt situaţii şi situaţii. Dacă nu există nicio explicaţie sau nu este una rezonabilă, atunci acea recomandare se va transforma în măsură de urmat, deci impusă de autorităţi şi este bazată pe regulile de conduită în piaţă. Să aplice recomandările segmentar", a spus Mititelu, potrivit Agerpres.

Acesta a menţionat că acest tip de ghiduri ar urma să îi ajute pe şoferi şi se trece într-o altă direcţie, "cea a transparenţei, respectiv posibilitatea de informare în faza prealabilă, anterioară încheierii unei asigurări".

„Se ştie, din păcate, faptul că asemenea informaţii la unii asiguratori sunt disponibile pe site-ul lor şi că au simulatoare la dispoziţie şi poţi afla care este cotaţia pe care o oferă ei înainte de o eventuală negociere comercială. De asemenea, sunt companii care au o listă cu preţurile practicate pe diverse segmente, dar nu este o situaţie generală şi, prin urmare, aici, la capitolul transparenţă, într-adevăr, avem de făcut o corecţie la o normă de aplicare a Legii RCA, normă care va suporta o modificare şi o îmbunătăţire pe care vrem să o facem odată cu încorporarea şi a celorlalte modificări ce vin din amendarea Legii RCA, ce se află în proces decizional în Parlament. Deci, în momentul de faţă, transparenţa nu este chiar un punct forte şi necesită ceva îmbunătăţire. În prezent, cea mai mare parte a beneficiarilor de asigurări încearcă să obţină aceste informaţii prin apelarea la un intermediar de asigurări care are acces la sistemele asiguratorului şi pot obţine în mod direct diverse oferte. Este o variantă care rezolvă în parte problema", a explicat oficialul ASF. 

Comenteaza