Banca Transilvania: piața imobiliară locală va urma tendința pozitivă din SUA

Banca Transilvania: piața imobiliară locală va urma tendința pozitivă din SUA

În perioada următoare piața imobiliară din România își va schimba tendința de stagnare din ultima perioadă în una de creștere, în ton cu cea mai mare economie a lumii, anticipează experții Băncii Transilvania (BT) Cluj.

“În ultimele luni am asistat la acumularea de semnale de final de ciclu postcriză, cel mai lung ca durată din istoria SUA (prima economie a lumii, cu o pondere de 25% din produsul intern brut global), atât în dimensiunea financiară, cât în sfera reală.

Aceste semnale sunt vizibile și la nivelul pieței imobiliare (un important element de legătură între economia reală și economia financiară) în SUA, Europa și România, aspect reflectat de dinamica recentă a indicatorilor macro-sectoriali. Privind retrospectiv, ciclul postcriză pe piața imobiliară a fost unul scurt, caracterizat printr-o dinamică mai lentă a prețurilor și tranzacțiilor.

Cu alte cuvinte, comportamentul participanților la piață a fost unul mai prudent în ultimii ani (cel puțin comparativ cu ciclul anterior), ceea ce este normal după resimțirea puternică a valurilor Marii Recesiuni (cea mai severă criză economico-financiară globală de la finele celui de-Al Doilea Război Mondial)”, menționează raportul BT.

Între trimestrele 1 din 2015 și 2019 prețurile caselor din România au crescut cu 18,7%, conform Eurostat. În același interval de timp prețurile caselor din Zona Euro au urcat cu 17,9%, ritm inferior celor înregistrate în Polonia (19,5%), Bulgaria (31%), Cehia (39,1%) și Ungaria (50%).

După ajustarea cu inflația prețul caselor pe plan intern a urcat cu 18,8% între 2013 și 2018, dinamică inferioară celor înregistrate în Germania (19,5%) și Statele Unite (22,7%).

În acest ciclu postcriză în România cererea pe piața imobiliară a fost susținută de nivelul accesibil al costurilor reale de finanțare, de Programul Prima Casă și de tendința de creștere a prețurilor activelor imobiliare pe piețele europene.

Totuși, în perioada recentă se observă acumularea de semnale de scădere pentru indicele autorizațiilor de construire de clădiri rezidențiale. În ianuarie - iunie acest indicator s-a diminuat cu 0,9% an/an la 20.345 unități. Evoluția a fost determinată de declinul din mediul urban cu 2,3% an/ an la 7.223 unități. La sate s-a înregistrat o scădere cu 0,1% an/an, la 13.122 unități.

Faza de maturitate a ciclului postcriză pe piața imobiliară este reflectată și de scăderea volumului tranzacțiilor (vânzărilor de imobile) cu 1,6% an/an în primul semestru al anului curent, conform statisticilor Imobiliare.ro.

În privința evoluția prețurilor caselor din România se remarcă dependența de dinamica factori precum prețurile activelor imobiliare din Zona Euro, nivelul costurilor reale de finanțare și salariul real. Din analiza statisticilor Imobiliare.ro rezultă faptul că în primele cinci luni ale anului curent prețul real al caselor (prețul nominal ajustat cu inflația) a stagnat.

“Pentru perioada următoare ne așteptăm la o schimbare de tendință pe piața imobiliară, pe fondul semnalelor de final de ciclu postcriză din SUA și Zona Euro și perspectivelor de majorare a costurilor reale de finanțare pe plan intern.

Amplitudinea ajustării specifice finalului de ciclu pe piața imobiliară va depinde foarte mult de nivelul percepției de risc pe piețele financiare globale (intensitatea corecțiilor indicilor bursieri), precum și de modul în care se va rebalansa economia internă (confruntată cu intensificarea deficitelor)”, susține Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică al BT.

Comenteaza