Bătaie pe hale la Cluj. Tot ce se construiește nou este închiriat instant
- Scris de Calin Poenaru
- 15 Aug 2018, 12:13
- Economie
- Ascultă știrea

Timișoara, Cluj și Ploiești vor fi orașele regionale cu cele mai întinse spații industriale și logistice date în folosință în a doua parte a anului. Jumătate dintre noile livrări vor aparține Bucureștiului.
„Observăm o evoluţie temperată a pieţei, atȃt din perspectiva construcţiilor cȃt şi a tranzacţiilor semnate. Probabil că vom asista la nişte consolidări ale unor mari retaileri, ȋn paralel cu transferul unor chiriaşi către propriile dezvoltări.
Toate aceste operaţiuni vor fi analizate cu atenţie, planificate din timp şi corelate cu indicatorii de consum şi estimările viitoare de creştere ale business-urilor respective. Cererea are ritmul echilibrat şi sănătos, sectorul industrial avȃnd un potenţial atrăgător şi ȋn următorii 2-3 ani”, susține Rodica Tarcavu, partner Industrial Agency la compania de consultanță Cushman & Wakefield Echinox (CWE).
Ofertă de patru ori mai mare din al doilea semestru
Piaţa locală a spaţiilor industriale şi logistice a depăşit pragul de 3 milioane mp, ajungȃnd la jumătatea anului la 3,12 milioane mp, potrivit raportului “Romania Industrial & Logistics Market”, realizat de CWE. 90% din stocul actual este concentrat ȋn Bucureşti, Timişoara, Cluj, Ploieşti, Braşov şi Piteşti.
Piaţa industrială şi logistică din Romȃnia a avut un ȋnceput de an destul de precaut, avand ȋn vedere ca doar 100.000 mp au fost livraţi. Pentru a doua jumătate a anului, 450.000 mp sunt aşteptaţi a fi dați în folosință, mai mult de jumătate din proiectele planificate sau aflate ȋn construcţie fiind localizate ȋn Bucureşti (54%). În afara capitalei, Timişoara, Cluj şi Ploieşti vor atrage cel mai mare volum de livrări.
Cererea de spaţii logistice şi industriale ȋn Romȃnia a fost de 120.000 mp primul semestru, fiind reprezentată ȋn mare parte de tranzacţii noi. Capitala e cea mai căutată destinaţie, avȃnd ȋn vedere; 53% din volumul ȋnchirierilor a fost ȋnregistrat aici. Cererea a venit ȋn special din partea companiilor din sectoarele logistică, e-commerce şi distribuţie (73%). Rata de neocupare a spaţiilor industriale s-a menţinut la un nivel scăzut, 4%.
Ce chirii percep dezvoltatorii
Chiriile de referinţă pentru unităţi de clasa A variază ȋntre 3,75 şi 4,25 euro/mp/lună. Pentru unităţi mai mari de 5.000 mp nivelul chiriilor sunt mai scăzute şi pot ajunge pȃnă la 3,5-3,6 euro/mp/lună. Taxa cu serviciile administrative (service charge), care acoperă impozitul pe proprietate, poliţa de asigurare, paza, mentenanţa tehnică şi peisagistica spaţiilor exterioare, variază ȋntre 0,6 şi 0,9 euro/mp/lună.
CWE este afiliatul exclusiv al Cushman & Wakefield ȋn Romȃnia, deţinut şi operat independent, care oferă servicii investitorilor, dezvoltatorilor, proprietarilor şi chiriaşilor pe toate segmentele pieţei imobiliare. Cushman & Wakefield este unul dintre liderii globali ȋn domeniul serviciilor imobiliare comerciale, cu 43.000 de angajaţi în 60 de ţări.
Grupul se poziţionează printre cele mai mari firme care oferă servicii imobiliare, avȃnd venituri de 5 miliarde de dolari ȋn cadrul serviciilor principale ale companiei: ȋnchirieri, gestionarea activelor, pieţe de capital, administrarea proprietăţilor, servicii globale de administrare, gestionarea investiţiilor, servicii de proiect şi de dezvoltare, reprezentarea chiriaşilor, evaluare şi consultanţă.
Procent de neocupare a spațiilor
-
Cluj 0%
-
București 3%
-
Timișoara 4%
-
Ploiești 5%
Stoc logistic
-
București 1,49 mil. mp
-
Timișoara 0,40 mil. mp
-
Cluj-Napoca 0,24 mil. mp
-
Ploiești 0,24 mil. mp
-
Brașov 0,19 mil. mp
Noii chiriași (sem. I 2018)
-
Van Moer 20.000 mp București
-
NOD 14.000 mp București
-
RWP Logistics 9.300 Timișoara
-
Mediapost 7.000 mp Mogoșoaia
Viitoare spații logistice (sem. II 2018)
-
CTPark București 50.000 mp
-
CTPark II Cluj 30.000 mp
-
CT Park Pitești 30.000 mp
-
WDP Park Timișoara 25.000 mp