Bucureștenii fac asigurări de patru ori cât Ardealul de Nord la un loc
- Scris de Ziua de Cluj
- 02 Apr 2018, 13:56
- Economie
- Ascultă știrea
Nord-Vestul se află pe primul loc între regiunile țării pe piața națională a asigurărilor generale, cu 11% în 2017, însă municipiul București se apropie de 40%. În ceea ce privește asigurările de viață, capitala face de patru ori mai multe față de RNV.
Atât în cazul asigurărilor generale, cât și al celor de viață, contractele cu valoarea cumulată cea mai importantă sunt realizate în București și Ilfov, după care urmează la distanță semnificativă regiunile Nord-Vest și Centru. În cazul asigurărilor de viață discrepanța între București-Ilfov și celelalte regiuni ale țării este mai pronunțată.
Societățile de asigurare reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au subscris prime brute de 9,7 miliarde de lei, cu 3,5% mai mult comparativ cu 2016. Asigurările de viață au avut o apreciere de 21%. Dacă în perioada 2012-2014 activitatea era în scădere ca prime brute subscrise, din 2015 acest segment și-a reluat creșterea, iar anul trecut evoluția sectorului de asigurări s-a datorat segmentului asigurărilor de viață.
Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurărilor generale s-au ridicat la 7,7 miliarde de lei. Cele mai mari ponderi le dețin clasele A10 - răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, A3 - vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, A8 - incendiu și calamități naturale. În 2017, ponderea acestor trei clase a fost de 88% din totalul PBS pentru asigurări generale.
PBS de către societățile de asigurări de viață au înregistrat o creștere de 21%, atingând 2,02 miliarde lei. Cele mai mari ponderi le dețin clasele C1 - asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare și C3 - asigurări de viață și anuități, legate de fonduri de investiții și care împreună cumulează 96%.
Societățile de asigurare au raportat indemnizații brute plătite (excluzând maturități și răscumpărări), cumulat pentru cele două categorii de asigurări, de 4,21 miliarde de lei: 4,05 miliarde asigurări generale, 158,4 milioane indemnizații brute, aferente asigurărilor de viață.
Cerințele de capital pentru societățile de asigurare sunt mai ridicate, fiind bazate efectiv pe riscurile asumate de acestea (atât din perspectivă investițională, cât și din cea a subscrierilor).
Fondurile proprii eligibile să acopere cerința de capital de solvabilitate se aflau la o valoare de 5,15 miliarde lei, în creștere cu 12%. Valoarea PBS pentru RCA a atins 3,7 miliarde de lei. Sucursalele au cumulat prime brute subscrise în valoare de 755,6 milioane de lei, în creștere cu 12% față de aceeași perioadă a anului precedent.
La brokerii de asigurare sau reasigurare, valoarea primelor intermediate pentru asigurările generale și asigurările de viață era de 6,1 miliarde de lei, în scădere cu 0,86%. Brokerii au intermediat 63% din volumul total al primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare (9,7 miliarde de lei), ceea ce reprezintă o scădere cu 2,7% față de 2016.
Asigurări generale pe regiuni
- Nord-Vest 11,52%
- Sud 9,71%
- Centru 9,16%
- Sud-Est 8,84%
- Nord-Est 8,32%
- Vest 7,14%
- București-Ilfov 39,75%
Sursa: ASF