BUSINESS FOCUS: 22% din tineri sunt șomeri

BUSINESS FOCUS: 22% din tineri sunt șomeri
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat rezultatele cercetării statistice asupra forței de muncă în gospodării pentru trimestrul III. Populația activă a crescut cu un ritm trimestrial de 1,5%, la 9,4 milioane, evoluție care reflectă divergența între cea ocupată (în creștere cu 1,7% trimestru/trimestru, la 8,8 milioane) și numărul de șomeri (în scădere cu 1,6%, de 0,6 milioane).

Raportat la T3 din 2013, populația activă a scăzut cu 7,1%: cea ocupată s-a diminuat cu 6,6%, în timp ce numărul de șomeri a consemnat un declin cu 10%. În ceea ce privește populația ocupată, datele INS arată că în T3 5,9 milioane erau salariați, iar 2,8 milioane erau înscriși în alte categorii (patroni, lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremunerați, membri ai unei societăți agricole sau cooperative neagricole). 
 
La finalul lunii septembrie, populația ocupată se situa cu 8,4% sub nivelul maxim consemnat în 2008. Prin urmare, rata de ocupare pentru populația 15-64 ani a continuat să crească în T3 la 62,6%, nivelul maxim din 2001. Pe segmentul 20-64 ani rata de ocupare s-a situat la 67,2% în T3, obiectivul României în cadrul strategiei Europa 2020 fiind un nivel de 70%. 
 
Rata șomajului (date brute) a scăzut la 6,5% în T3, nivelul minim din trimestrul II din 2009. Tinerii sunt categoria cea mai afectată de șomaj: pentru categoria 15-24 ani o rată a șomajului de 22,5%. Evoluția recentă a acestor indicatori confirmă faptul că piața forței de muncă traversează o perioadă de ameliorare, deși investițiile productive s-au contractat în perioada 2013-2014. 
 
Această evoluție poate fi explicată prin procesul de scoatere la suprafață a muncii la negru, într-un context caracterizat prin intensificarea tendinței de scădere a populației active. Din perspectiva termenului mediu ne așteptăm la continuarea procesului de ameliorare a climatului din piața forței de muncă, pe fondul relansării investițiilor productive, cu impact pentru dinamica salariilor și mai redus pentru numărul de locuri de muncă noi. 
 
Reducerea taxării muncii (contribuția de asigurări sociale la angajator reduscă cu 5% de la 1 octombrie 2014) și posibilitatea reintensificării fluxurilor de migrație a populației active sunt factori care pot contribui la ameliorarea condițiilor din piața internă a forței de muncă pe termen mediu.   
  
Andrei RĂDULESCU
BT Research Team

Comenteaza