BUSINESS FOCUS A scăzut producția industrială

BUSINESS FOCUS A scăzut producția industrială
Institutul Național de Statistică a comunicat datele privind dinamica producției industriale în august și în primele opt luni din 2014. Aceasta a scăzut în august, pentru a treia lună la rând, cu un ritm lunar de 2,7%, evoluție determinată de contracția ramurei prelucrătoare (cu 3,5% lună/lună).

 

Industria extractivă a scăzut cu 0,4% lună/lună. Componenta energie/utilități a crescut cu 4,6% lună/lună. Raportat la august 2013, producția industrială a stagnat, dinamica anuală fiind în decelerare semnificativă, după ritmurile de două cifre din mai-iunie. Industria prelucrătoare a crescut cu 0,3%, iar cea extractivă, cu 9,4%. Componenta energie/utilități a scăzut cu 7% an/an. 
 
În perioada ianuarie-august producția industrială a consemnat un avans de 7,6% an/an, evoluție determinată de dinamica industriei prelucrătoare (+9% an/an). Ramura energie-utilități a scăzut cu 3% an/an. În analiza pe marile grupe industriale se notează dinamica componentelor bunuri de consum îndelungat (+8,5% an/an) și bunuri de capital (+13,4% an/an). 
 
Cele mai active ramuri ale industriei în primele opt luni din 2014 au fost echipamente electrice (+14,9% an/an), tutun (16,3%), alte mijloace de transport (+27%), hârtie și produse din hârtie (+29,4%), calculatoare/produse electronice și optice (+63,8%). Dinamica producției industriale din ianuarie-august 2014 a fost susținută de performanță exporturilor (+6,7% an/an), dar și de accelerarea consumului privat.
 
Cu toate acestea, atragem atenția cu privire la faptul că dinamica lunară a producției industriale se adaugă altor evoluții nefavorabile din perioadă recentă (comenzile în industrie, exporturi, comerțul cu amănuntul), care exprimă deteriorarea momentului economic în trimestrul III, în contextul amânării momentului de relansare a investițiilor. 
 
O reaccelerare a industriei nu este posibilă fără investiții suplimentare: producția evoluează la un ritm peste sau foarte apropiat de potențial. Există o dinamică a tendinței producției industriale superioară celei consemnate de tendința comenzilor noi în industrie (conform estimărilor macroeconometrice ale Băncii Transilvania). 
 
În scenariul macroeconometric central prezentat în raportul macroeconomic din septembrie ne așteptăm la o inflexiune până la finele anului curent și la o relansare graduală a investițiilor productive pe termen mediu (ritmuri anuale de peste 8% în 2015 și 2016). Atragem, însă, atenția cu privire la faptul că vom revizui în scădere acest scenariu macroeconomic central în octombrie, pe fondul încorporării dinamicii recente a indicatorilor din economia reală. 

Andrei RĂDULESCU

BT Research Team

Comenteaza