BUSINESS FOCUS. Banca Naţională taie din dobândă

BUSINESS FOCUS. Banca Naţională taie din dobândă
În cadrul ședinței Consiliul de Administrație, Banca Națională a României (BNR) a decis reducerea ratei de dobândă de referință de la 2% la 1,75% (un nou minim istoric) începând cu 7 mai, decizie care a surprins așteptările noastre, dar și ale pieței.

 
Totodată, pentru a menține rata de dobândă la facilitatea depozite la 0,25%, BNR a decis îngustarea coridorului simetric format din  ratele  de dobândă la facilitățile depozite/creditare în jurul ratei de dobândă de referință de la +/-1,75 la +/-1,5 puncte procentuale.
 
Prin urmare, rata de dobândă la facilitatea depozite se menține la 0,25%, iar rata de dobândă la facilitatea creditare scade la 3,25%. Nu în ultimul rând, banca centrală a decis reducerea nivelului ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei ale instituțiilor de credit de la 10 la 8% și menținerea nivelului ratelor  rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit, începând cu perioada 24 mai-23 iunie. 
 
În  scenariul central ne așteptam la menținerea ratei de dobândă de referință la 2% și reluarea procesului de convergență a nivelurilor  ratelor rezervelor minime obligatorii către nivelul din Zona Euro. Considerăm că decizia privind reducerea ratei de dobândă de referință a fost determinată de perspectiva persistenței inflației sub marja inferioară a intervalului țintă de inflație (1,5%) în trimestrele următoare, mai ales în contextul reducerii TVA la bunuri alimentare și servicii de alimentație, de la 24 la 9% începând cu 1 iunie. 
 
Deși în trecut BNR a fost mai puțin sensibilă la șocul modificărilor de fiscalitate (dat fiind impactul temporar al acestora asupra prețurilor) se pare că în prezent banca centrală a profitat de fereastra de oportunitate determinată de inflația redusă pe plan intern și relaxarea monetară din Zona Euro pentru a consolida convergența costurilor de finanțare (lei vs. euro) într-un context de menținere a stabilității macrofinanciare.
 
Totodată, reducerea nivelului ratei rezervelor minime obligatorii la lei poate fi explicată de semnalele recente de atenuare a lichidității din piața monetară, dar mai ales de convergența către Zona Euro. Această decizie a confirmat scenariul macroeconomic central al BT, conform căruia nivelul ratelor rezervelor minime  obligatorii la lei și valută va converge către nivelul din Zona Euro până la finele anului 2016. 
 
Date fiind deciziile BNR, ne așteptăm la continuarea tendinței de scădere a costurilor de finanțare în economie și la creșterea lichidității pe piața financiară. Considerăm că deciziile vor contribui la relansarea creditării pe plan intern, dar și la continuarea procesului de consolidare în sectorul financiar-bancar. Următoarea ședință de politică monetară este programată pe 1 iulie .

Andrei RĂDULESCU

BT Research Team

Comenteaza