BUSINESS FOCUS. Cât va fi leul faţă de euro în următorii ani

BUSINESS FOCUS. Cât va fi leul faţă de euro în următorii ani
Climatul macrofinanciar extern (perspectivele de politică monetară din SUA și Zona Euro), informațiile macroeconomice interne (inclusiv cele referitoare la mixul de politici economice), tensiunile geopolitice regionale și situația din Grecia vor avea impact asupra evoluției pieței financiare interne pe termen scurt.

 
 
Perspectiva continuării procesului de relaxare a politicii monetare pe plan intern  exprimă premise de consolidare a ratelor de dobândă pe piața monetară în jurul  minimelor istorice în perioada următoare. Nu ne așteptăm ca deciziile de relaxare fiscal-bugetară să afecteze lichiditatea din piața monetară, date fiind perspectivele de accelerare economică, dar și eforturile statului în ceea ce privește  ameliorarea  veniturilor  bugetare. Continuăm să previzionăm  fluctuații mai ample ale  ratelor  de  dobândă  din  piața  monetară la momentul plăților salariilor publice, pensiilor, impozitelor de stat și a rambursărilor de taxă pe valoarea adăugată (TVA). 
 
În ceea ce privește piața titlurilor de stat, ne așteptăm la o scădere a ratelor de dobândă în perioada următoare, pe fondul perspectivelor privind dinamica inflației  (influențate și de decizia guvernului de reducere a TVA). Am revizuit previziunile  privind dinamica ratei de dobândă la titlurile de stat la 10 ani prin încorporarea evoluțiilor macrofinanciare recente (externe  și  interne):  inflația, rata reală de dobândă, diferențialul de dobândă (România vs SUA). 
 
În scenariul actualizat previzionăm că rata medie anuală de dobândă la titlurile  de stat la 10 ani se va reduce la 2,8% în 2015, după care va accelera la 3,5% în 2016 (date fiind premisele de normalizare a politicii monetare în SUA și cele privind dinamizarea investițiilor productive și inflexiunea inflației pe plan intern). Pentru 2017 previzionăm o scădere a ratei medii anuale de dobândă pentru titlurile de stat la 10 ani la 2,8%. 
 
În aprilie administrația intenționează să atragă 2,7 miliarde de lei, din care 1 miliard prin emisiune de certificate de trezorerie (cu scadența în martie 2016). Pentru trimestrul II statul vizează împrumuturi de 9-10 miliarde de lei prin emisiuni de certificate de trezorerie și titluri de stat pe piața internă. În sfera pieței valutare am actualizat previziunile pentru evoluţia cursului  euro/leu prin încorporarea informațiilor macrofinanciare recente (externe și  interne).

Ne așteptăm la o scădere graduală a cursului euro/leu pe termen mediu, pe fondul premiselor de accelerare economică pe plan intern, într-un context  caracterizat prin reducerea taxării indirecte, diminuarea evaziunii fiscale și  niveluri reduse ale deficitelor (de cont curent și bugetar).  Prin  actualizarea  modelelor econometrice (care iau în calcul perspectivele de inflație, rată reală de  dobândă, curs de schimb real efectiv în România, Zona Euro și SUA) au rezultat  niveluri medii anuale pentru euro/leu de 4,39 în 2015, 4,37 în 2016 și 4,36 în 2017.

Andrei RĂDULESCU

BT Research Team

Comenteaza