BUSINESS FOCUS. Comerţul cu amănuntul a accelerat

BUSINESS FOCUS. Comerţul cu amănuntul a accelerat
Institutul Național de Statistică a comunicat datele cu privire la evoluția vânzărilor din comerțul cu amănuntul în noiembrie care indică o majorare cu 2,1% lună/lună (cel mai bun ritm lunar din ianuarie 2014), în accelerare de la 1% în octombrie.

 
 
Toate componentele principale au consemnat creșteri: bunuri alimentare (+0,5%), carburanți (+1,1%), bunuri nealimentare (+4%). Raportat la noiembrie 2013 vânzările din comerțul cu amănuntul au crescut cu 7,1%, notându-se evoluţia componentelor bunuri alimentare (+9,1%) și nealimentare (+11,5%). Vânzările de carburanți au scăzut cu 3,3%.
 
În perioada ianuarie-noiembrie 2014 volumul vânzărilor din comerțul cu amănuntul a consemnat un avans de 7,2% an/an. Componenta bunuri alimentare a urcat cu 8,4% an/an, în timp ce componenta bunuri nealimentare s-a majorat cu 10,9% an/an. Pe de altă parte, vânzările de carburanți au scăzut cu 0,4% an/an.
 
Dinamica comerțului cu amănuntul în perioada recentă a fost influențată de majorarea salariului net real cu 3,9% an/an în perioada ianuarie-octombrie 2014; declinul cotațiilor internaționale la țiței, cu impact în prețurile la carburanți (majorarea sumelor alocate pentru consumul de bunuri nealimentare și alimentare); scăderea ratelor de dobândă în sectorul bancar intern (s-a diminuat volumul plăților lunare pentru populația cu credite la bănci, dar s-a relansat creditarea în lei, cu impact pentru cererea de bunuri nealimentare; nivelul bun al producției agricole din 2013/2014 (absența inflației pentru bunurile alimentare); reducerea economiei informale (fiscalizare mai bună a comerțului), expansiunea rețelelor de hipermarketuri.
 
Pe termen mediu ne așteptăm la o evoluție pozitivă a consumului privat (principala componentă a produsului intern brut), pe fondul perspectivelor de relansare a  investițiilor productive (cu impact pentru climatul din piața forței de muncă), dar și în contextul relansării creditării în lei și al majorării salariului minim pe economie.

Andrei RĂDULESCU

BT Research Team

Comenteaza