BUSINESS FOCUS Construcţiile au accelerat în 2014

BUSINESS FOCUS Construcţiile au accelerat în 2014
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat datele cu privire la evoluția sectorului de construcții în ianuarie. Acesta a scăzut cu 5,4% lună/lună, după creșterile din noiembrie și decembrie 2014 (cu ritmuri lunare de 5,4 şi 7%).

Această evoluție a fost determinată de declinul componentelor întreținere/reparații curente (cu 10,1% lună/lună) și construcții noi (cu un ritm lunar de 12,6%). Lucrările de reparații capitale au consemnat un declin cu 0,2% lună/lună. Din perspectiva obiectelor de construcții se notează declinul componentelor construcții inginerești (cu 8,8% lună/lună) și clădiri nerezidențiale (cu 11,5%). 
 
Lucrările de clădiri rezidențiale au crescut cu un ritm lunar de 21,7% în ianuarie, evoluție susținută de factori precum: programul Prima Casă; relansarea creditării în lei; majorarea venitului real disponibil al populației. Raportat la ianuarie 2014 sectorul de construcții a crescut cu 12,2% (ritm anual în atenuare de 15% în decembrie 2014), notându-se evoluţia componentelor construcții noi (+17,5%) și reparații capitale (+22,6%). Lucrările de reparații curente au scăzut cu 6,5% an/an.
 
Din analiza pe obiecte de construcții se observă continuarea momentului favorabil din sfera componentei rezidențiale (avans cu 53,9% an/an, după creșterea cu 33% din 2014). Lucrările de construcții nerezidențiale au crescut cu 27,7% an/an. Componenta construcții inginerești a scăzut cu 6% an/an, evoluție determinată de dinamica nefavorabilă a investițiilor publice (în scădere cu 15% an/an în ianuarie, conform Ministerului de Finanțe). În scenariul macroeconomic central ne așteptăm la o relansare graduală a sectorului de construcții (pondere de 6.3% din PIB în 2014), după inflexiunea consemnată la finalul anului trecut. 
 
Acest scenariu este susținut de factori precum perspectiva relansării investiții productive (private, dar și publice); majorarea venitului real disponibil al populației; nivelul minim record al costurilor de finanțare în economie și relansarea creditării în lei; ameliorarea procesului de absorbție a fondurilor europene. Pentru 2015 previzionăm o creștere a sectorului cu cel puțin 5% an/an, iar dinamica anuală ar putea accelera la 6% în 2016. Vom revizui aceste previziuni pe măsura încorporării evoluțiilor pe termen scurt din construcții.

Andrei RĂDULESCU

BT Research Team

Comenteaza