BUSINESS FOCUS Construcţiile se stabilizează după declin

BUSINESS FOCUS Construcţiile se stabilizează după declin
Institutul Naţional de Statistică a comunicat dinamica sectorului de construcţii în august şi primele opt luni din 2014. Acesta a întrerupt în august seria scăderilor din lunile anterioare, consemnând un avans lunar de 2,5%.

 

Evoluţia a fost determinată de evoluţia componentelor reparaţii capitale (+8,1% lună/lună) şi construcţii noi (+10,8%). Reparaţiile curente au scăzut cu un ritm lunar de 11,4%.  Raportat la august 2013, sectorul de construcţii s-a contractat cu 15,6%, toate componentele consemnând scăderi: construcţiile noi (-12,4%), reparaţiile capitale (-17,4%), reparaţiile curente (-22,9%).
 
Se notează declinul construcţiilor inginereşti, cu 39,6% an/an, determinată de amânarea relansării investiţiilor productive în economie. Componentele clădiri rezidenţiale şi nerezidentiale au crescut cu 20,1% an/an, respectiv 43,1%.  În perioada ianuarie-august sectorul de construcţii s-a contractat cu 13,1% an/an: construcţiile noi (-11,3%), reparaţiile curente (-14,1%), reparaţiile capitale (-19,3%).
 
Declinul din primele opt luni a fost determinat de contracţia lucrărilor de construcţii inginereşti (cu 28,2% an/an), în contextul scăderii investiţiilor productive (în principal, cele publice). Pe de altă parte, se notează avansul componentelor clădiri nerezidenţiale (+7,6% an/an) şi clădiri rezidenţiale (+32,4%).
 
Evoluţia lunară a sectorului de construcţii (intensiv în capital şi forţă de muncă) în august poate fi interpretată ca o stabilizare după contracţia din aprilie-iulie.  Totuşi, dinamica anuală din august şi primele opt luni reflectă persistenţa unui climat dificil, determinat de evoluţia nefavorabilă a investiţiilor productive, cu impact pentru comportamentul lucrărilor de inginerie civilă.
 
Se remarcă dinamica pozitivă a componentei clădiri rezidenţiale, evoluţie susţinută de  relansarea creditării în lei, majorarea salariului mediu net real, fluxurile de capital trimise de românii care lucrează în străinătate.
 
Conform scenariului macroeconomic central sectorul de construcţii ar putea inflexiona până la finele anului curent şi să se relanseze gradual în 2015. Acest scenariu are la baza nivelul redus al costurilor de finanţare în economie şi premisele de relansare a investiţiilor (publice şi private) pe termen mediu.

Andrei RĂDULESCU

BT Research Team

Comenteaza