BUSINESS FOCUS Creditele neperformante au scăzut cu 5%

BUSINESS FOCUS Creditele neperformante au scăzut cu 5%
Activele sectorului bancar din România s-au situat la 351,4 miliarde de lei la finalul trimestrului III din 2014, în scădere cu cu 0,6% an/an. Accelerarea procesului de restructurare a activelor cu probleme începând cu primăvara anului 2014 s-a reflectat în scăderea ratei creditelor neperformante în sectorul bancar intern de la peste 20% în trimestrul I la doar 15% în octombrie.

Dinamica recentă a indicatorilor de prudențialitate confirmă procesele de stabilizare și ameliorare graduală din sectorul bancar. Sectorul bancar intern este stabil, fapt reflectat de nivelul ridicat al ratei de solvabilitate: 17,06% la finalul lunii septembrie 2014, cu mult peste valorile minime recomandate.  Conform scenariului macrofinanciar recent actualizat, creditul neguvernamental ar putea crește cu ritmuri anuale de 2,1% în 2015 și de 5,1% în 2016.

Printre factorii care susțin acest scenariu sunt declinul costurilor de finanțare către minime istorice și convergența acestora către nivelurile din Zona Euro; perspectiva continuării procesului de relaxare monetară atât în Zona Euro, cât și în România, care va contribui la persistența excesului de lichiditate și a costurilor de finanțare la minime istorice; perspectiva relansării investițiilor productive, cu impact pozitiv pentru piața forței de muncă și pentru consumul privat, aspect reflectat și de dinamica recentă a indicatorilor de sentiment; întărirea structurală a sectorului bancar pe măsura continuării și apropierii de final a procesului de ajustare derulat în ultimii şase ani, aspect reflectat de dinamica indicatorului de încredere în sectorul financiar, calculat de Comisia Europeană.
 
În ceea ce privește sectorul bancar intern ne așteptăm ca acesta să fie influențat de următorii factori pe termen scurt/mediu: deciziile de politică monetară (din SUA, Zona Euro, Elveția, România), cu impact pentru costurile de finanțare, mai ales că ponderea creditelor în valută se situează la peste 50% în prezent; dinamica investițiilor productive în economia reală; calitatea ajustării, consolidării și așteptările de schimbări structurale în modelul de business al băncilor, aspecte influențate și de perspectiva persistenței excesului de lichiditate pe termen mediu .
 
Pe termen mediu previzionăm că sectorul bancar intern va fi mai competitiv, mai solid, mai puțin vulnerabil la volatilitatea fluxurilor internaționale de capital, pregătit să răspundă provocărilor determinate de  Uniunea Bancară Europeană și integrarea monetară europeană. Printre factorii de risc pentru acest scenariu menționăm: evoluţia climatului macrofinanciar global/european, mixul de politici economice și climatul politic intern.

Andrei RĂDULESCU

BT Research

Comenteaza