BUSINESS FOCUS. Creşte comerţul cu produse alimentare, scade cel cu combustibilul

BUSINESS FOCUS. Creşte comerţul cu produse alimentare, scade cel cu combustibilul
Institutul Naţional de Statistică a comunicat datele cu privire la comerţul cu amănuntul în iulie. Volumul vânzărilor a crescut cu un ritm lunar de 0,4%, evoluţie determinată de produsele alimentare, băuturi, tutun (+0,3% lună/lună). Pe de altă parte, vânzările de bunuri nealimentare şi de carburanţi s-au contractat cu ritmuri lunare de 1%, respectiv 3.2%.

 

■ Raportat la iulie 2013, comerţul cu amănuntul a crescut cu 6,3%, notându-se evoluţia componentelor bunuri nealimentare (+8,7%) şi produse alimentare/băuturi/tutun (+11,4%). Pe de altă parte, vânzările de carburanţi au scăzut cu 3% an/an.

■ În ianuarie-iulie, vânzările din comerţul cu amănuntul au consemnat un avans de 8,2% an/an, toate componentele consemnând creşteri: carburanţi (+1,7% an/an), produse alimentare/băuturi/tutun (+8.2% an/an) şi nealimentare (+12% an/an).

■ Evoluţia comerţului cu amănuntul în primele şapte luni a fost influenţată de producţia agricolă record din 2013, ce a determinat scăderea preţurilor produselor agroalimentare în 2014, cu impact pozitiv pentru cererea de astfel de bunuri;  dinamica favorabilă a salariului mediu net ajustat cu inflaţia (+3,8% an/an în primele şase luni din 2014); relansarea creditării în lei, ce a contribuit la conturarea debutului unei tendinţe de substituire a bunurilor de consum îndelungat, mai ales după cinci ani în care cererea de astfel de bunuri a fost nefavorabil influenţată de severă ajustare macro-economică;  rezistenţa la şocul majorării preţurilor la pompă pentru carburanţi de la 1 aprilie.

■ Comerţul cu amănuntul (indicator reprezentativ pentru consumul privat) se află pe o tendinţă ascendentă. Cu toate acestea, atragem atenţia cu privire la faptul că prezenta tendinţă nu poate fi durabilă fără o relansare sustenabilă a fluxurilor investiţionale productive în economie (cu impact pentru piaţa forţei de muncă).

■ Conform scenariului macroeconometric central al Băncii Transilvania, consumul privat ar putea accelera de la 1,3% an/an în 2013 la 4% în 2014. Acest scenariu va fi revizuit în perioada următoare, după comunicarea de către INS a datelor provizorii privind dinamica produsului intern brut şi componentelor în trimestrul II din 2014. 
 
Andrei RĂDULESCU
 
BT Research Team

Comenteaza